TAJNA OPERACIJA

Talijani Polančecu zamalo dali 185 mil. kuna. Bajić sve prekinuo

Polančec je pokušavao naći 185 milijuna kuna kako bi ih vratio Podravki i spasio sebe i prijatelje
Zagreb, 300310.USKOK, Gajeva ulica.Damir Polancec uhicen je jutros u sedam sati u svojoj kuci u Koprivnici pretres koje je poceo u sest sati te je sproveden u Zagreb na ispitivanje. Djelatnici USKOK-a trenutacno se nalaze u njegovoj kuci.Na fotografiji: Damir Polancec u pratnji pravosudnog policajca napusta prostrije USKOK-a te ulazi u policijski kombi kojim ce biti prevezen u Remetinec.Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

ZAGREB - Damir Polančec u posljednjih je šest mjeseci - od uhićenja menadžera Podravke i njegove ostavke u Vladi - usmjerio svu svoju energiju i pregovaračko umijeće kako bi sanirao štetu iz afere Spice, izvukao prijatelje direktore iz Remetinca i spasio sebe.

Tih šest mjeseci proveo je, otkrivaju njegovi poznanici, u gotovo svakodnevnom grču i strahu od USKOK-ova obruča.

>> Šestak počeo surađivati s Uskokom u zamjenu za slobodu

>> HDZ: O Polančecovoj sudbini odlučit će Časni sud

Planirao je, tražio, dogovarao, sastajao se, uvjeravao... Sve zato da bi namaknuo iznos od 185 milijuna kuna i vratio Podravki. S tim novcem na računu koprivničke tvrtke nestao bi glavni razlog za uhićenja: počinjena šteta. Ako štete ne bi bilo, razmišljao je Polančec, i optužnica bi bila tanja ili je ne bi bilo.

Osobno osmislio strategiju

Polančec je nakon pet mjeseci bjesomučnog pregovaranja i dogovaranja s nekoliko imućnih poduzetnika uspio uvjeriti talijanski investicijski fond FINES da preuzme varaždinsku FIMA grupu i time formalno postane vlasnikom 10,6 posto dionica Podravke iz afere Spice . Dogovor je trebao biti izvršen ovih dana. To se nije dogodilo, a zahvaljujući uhićenju glavnog pregovarača Damira Polančeca, vjerojatno i neće.

Zaradom iz te transakcije FIMA je trebala pokriti dug Podravki od 185 milijuna kuna i time smanjiti štetu nastalu u aferi Spice. Takvu strategiju obrane optuženih podravkaša osmislio je, kako doznajemo, osobno Polančec koji je vodio i pregovore sa srbijanskim investitorom, ali i cijelim nizom potencijalnih ulagača u inozemstvu. Činio je, kako to kaže njegov odvjetnik, iz altruističkih pobuda, “da pomogne svojim optuženim prijateljima i samoj Podravki”, a ne zato što je i sam bio umiješan u pokušaj preuzimanja Podravke.

Lobistička tvrtka

Kako doznajemo iz izvora bliskih istrazi, sastanak na kojem je dogovorena prodaja tvrtki Validus i Pluris talijanskim investitorima odigrao se prije dva tjedna u đurđevačkoj poslovnici FINES-a, a na njemu su bili Damir Polančec, članovi Uprave FIMA grupe i Fima banke iz BiH te predstavnici srbijanske FIA grupe čiji je vlasnik talijanski FINES.

U ime beogradske tvrtke FIA Energy prisutni su bili Draženka Gračan, dugogodišnja prijateljica Damira Polančeca, i kontroverzni srbijanski tajkun Ranko Mimović. Tema sastanka bila je prodaja varaždinske agencije talijanskom FINES-u koji je predstavljao Ranko Mimović , poznat i po nizu privatizacijskih skandala u Srbiji.

Kako bi opravdao velik broj odlazaka u inozemstvo (BiH, Mađarsku, Austriju, Švicarsku), Polančec je ovih dana trebao registrirati i lobističku tvrtku.

Prije uhićenja Polančec je imao nekoliko neuspjelih pokušaja prodaje FIMA grupe i njenih segmenata.

Izvori bliski istrazi kažu da je Polančec na preuzimanje spornih 10,6 posto dionica Podravke lani najprije pokušao nagovoriti Iliju Sirovinu, hrvatskog biznismena u čijem je vlasništvu banjolučka Vitaminka i švicarska tvrtka Kries-Industriehandel.

Sumnjivi kredit

Polančec se sa Sirovinom upoznao dok je kao član Uprave Podravke od njegove tvrtke Kreis otkupljivao ugovor o distribuciji proizvoda Nestlea za tržišta Srbije, BiH i Kosova, za što je Podravka na kraju Sirovini morala platiti čak devet milijuna eura. Polančec je kao potpredsjednik Vlade nagovarao Sirovinu i da proda Vitaminku Podravki po prihvatljivoj cijeni, ali dogovor na kraju nije postignut.

Naši izvori tvrde da je Sirovina u početku želio pomoći Polančecu i Podravki, ali se, nakon što je spoznao stvarne razmjere afere Spice, uplašio i naprasno odustao od prijedloga da od Fime otkupi 10,6 posto Podravkinih dionica.

Drugi neuspjeli pokušaj bio je nuđenje većinskog paketa dionica Mirne Rovinj (u vlasništvu FIME) Podravki, što je NO Podravke odbio, a potom i britansko-hrvatskom poduzetniku Danku Končaru koji je ponudu također odbio.

Uslijedio je pokušaj prodaje splitske mljekare Mills, također u vlasništvu FIMA-e, jednom britanskom fondu, prije čega se dogodila i dokapitalizacija Millsa kreditom HPB-a od 20 milijuna kuna, koji je Uprava HPB-a otpisala, što je ovih dana postalo predmetom kriminalističke obrade policije.

U svim je pregovorima glavnu riječ vodio Polančec, a u dijelu pregovora sudjelovao je i njegov kum Nevio Prlog, nedavno optužen zbog slučaja Gradec. Prlog je, inače, jedan od najvećih privatnih dioničara FIMA banke u BiH.

Tipurić i njegova žena

Nakon niza neuspjelih pokušaja saniranja štete Polančec je, prema izvorima bliskim istrazi, na zadnjoj sjednici NO-a Podravke uz pomoć FIMA grupe zamalo iskreirao puč u Nadzornom odboru koprivničke tvrtke pokušavajući preuzeti većinu u njemu.

U tome su mu, kako se tvrdi, pomagali i neki članovi Uprave Podravke iz HSS-a, ali i član NO-a i njegov prijatelj Darko Tipurić, čija je supruga zaposlena u Podravki.

Neuspjeli pokušaji prodaje FIMA grupe

- Ilija Sirovina - Lani ga je Polančec nagovarao na preuzimanje spornih 10,6% dionica. Hrvatski biznismen u početku je htio pomoći Polančecu i Podravki, ali se nakon što je spoznao razmjere afere Spice uplašio i povukao.

- Mirna Rovinj, Darko Končar - Nadzorni odbor Podravke odbio je kupnju većinskog paketa dionica Mirne Rovinj. Isto je ponuđeno i Končaru koji je tu ponudu također odbio.

- Mils mljekare - Prvo su dokapitalizirane kreditom HPB-a od 20 milijuna kuna, a zatim ponuđene na prodaju jednom britanskom fondu.

- FINES - Polančec je uspio uvjeriti talijanski investicijski fond da preuzme FIMA grupu i formalno postane vlasnik spornih 10,6% dionica. Dogovor je trebao biti izvršen ovih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:43