NEKRETNINSKA SAPUNICA

Žinić već 26 godina koristi i državni stan u Zagrebu. Ministarstvo ga godinama pokušava iseliti...

Stan je u ingerenciji Ministarstva hrvatskih branitelja koje je potvrdilo da ga Žiniću nikada nije dodijelilo
Kuća u Glini u državnom vlasništvu u kojoj živi Ivo Žinić (u krugu)
 Robert Fajt/Cropix

Unatoč tome što od 1995. godine živi besplatno u državnoj kući u Glini, unatoč tome što je država obitelji Žinić obnovila obiteljsko imanje u Marinbrodu i unatoč tome što je supruga naslijedila i obiteljsku kuću u Glini, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koristi i prostrani državni stan u Zagrebu, piše 24 sata.

Napominju da su i ranije imali saznanja da Žinić ima na korištenju državni stan u zagrebačkom naselju Borovje, ali da su MORH i tvrtka koja upravlja nekretninama u državnom vlasništvu tvrdili da mu ga oni nisu dodijelili.

24 sata dobio je potvrdu da je stan u Ulici Bože i Nikole Bionde na upravljanju Ministarstva hrvatskih branitelja, ima 80-ak četvornih metara, a Ministarstvo bezuspješno pokušava iseliti župana Žinića već sedam godina.

Kako neslužbeno doznaju 24 sata, stan je Žinić dobio na korištenje od Grada Zagreba, navodno još 1994. godine. A onda je kroz jednu od zamjena stanova između države i grada i prepuštanja na upravljanje, taj stan došao pod ingerenciju Ministarstva branitelja.

- Ministarstvo hrvatskih branitelja nije dodijelilo nikakav stan g. Ivi Žiniću, a zahtjev za njegovo stambeno zbrinjavanje pri ovom Ministarstvu je obustavljeno 2008. godine na njegovo traženje jer je podnio zahtjev za darovanje kuće na području posebne državne skrbi - odgovorili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministarstvo je zaključilo da stan od 80 četvornih metara očito koristi bespravno jer su pokrenuli iseljenje, a u veljači 2016. godine Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu kojom se nalaže iseljenje, navodi Ministarstvo u odgovoru.

Žinić se žalio, a njegova je žalba usvojena. U ožujku 2018. godine Županijski sud u Zadru ukida presudu zagrebačkog suda i vraća ga na ponovno postupanje Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, kažu u Ministarstvu.

Telegram javlja da su im stanari na Borovju potvrdili da su u novom spornom stanu mahom živjeli Žinićevi sinovi, iako su i njega tamo povremeno viđali. Na zvonu i na ulaznim vratima uredno stoji prezime Žinić, a susjedi pričaju i da su uplatnice za komunalije dolazile na županovo ime.

Podsjetimo, Jutarnji je već izvijestio da obitelj sisačko-moslavačkog župana živi u državnoj kući, a posjeduje četiri vlastite. Riječ je o tri nekretnine na području Gline (dvije su u Glini, jedna u Marinbrodu) te jedne u Petrinji (selo Slana).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:46