ŽUPANOVA AFERA

‘Žinić je stranci nanio ogromnu štetu. Jasno mu je poručeno da mora otići‘

Županijsku organizaciju, umjesto Žinića, vodit će Ivan Celjak, šef Gradskog odbora HDZ-a Sisak
Ivo Žinić
 Željko Hajdinjak/Cropix

To sa županom Ivom Žinićem nanijelo je golemu štetu stranci i u srijedu nakon užeg Predsjedništva odmah mu je bilo jasno poručeno što treba sutra učiniti - rekao nam je sugovornik iz HDZ-a. A jučer ujutro iz HDZ-a je stiglo priopćenje u kojem je navedeno da je župan Žinić podnio ostavku na mjesto predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Sisačko-moslavačke županije te da više neće biti kandidat za župana na lokalnim izborima u svibnju ove godine.

Iz stranke su naveli da je na inicijativu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u srijedu u poslijepodnevnim satima održan sastanak užeg Predsjedništva stranke "oko nejasnoća u vezi s imovinom i stambenim zbrinjavanjem predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića" te da je Žinić obaviješten o zaključcima vodstva stranke. Dan poslije uslijedila je njegova ostavka.

Priprema za izbore

Županijsku organizaciju, umjesto Žinića, vodit će Ivan Celjak, šef Gradskog odbora HDZ-a Sisak i saborski zastupnik. Celjak je magistar prava, završio je Pravni fakultet u Zagrebu, a rođen je 1983. u Sisku. Sin je Marijana Celjaka, ubijenog zapovjednika obrane Siska na početku Domovinskog rata. Oženjen je i otac djevojčice. U Saboru je član nekoliko odbora - Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za pravosuđe, Odbora za zakonodavstvo te je član Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Bio je i zamjenik župana.

Celjak nam je jučer rekao da je, što se tiče Županijske organizacije HDZ-a SMŽ, njegov zadatak kao privremenog određenog čelnika pripremiti tu organizaciju za daljnje aktivnosti.

- U ovom trenutku ja sam predsjednik GO HDZ-a Sisak i vodit ću županijski odbor do izbora novog predsjednika. Nakon konzultacija s članovima ŽO-a i predsjednicima gradskih i općinskih organizacija, stranačka tijela izabrat će kandidata.

Budite sigurni da će to biti najkvalitetniji kandidat koji će ostvariti pobjedu - rekao je Celjak i dodao: - Svima u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito nama koji živimo na području pogođenom katastrofalnim potresom, prioritet je pomoći našim sugrađanima koji se nalaze u teškoj situaciji jer su ostali bez svojih domova ili su im domovi teško oštećeni. Nažalost, potres je odnio sedam ljudskih života. Tome smo posvećeni.

HDZ-ovci koji poznaju Celjaka kažu da je riječ o "mladom i pristojnom dečku" koji je napravio i dobar rezultat na parlamentarnim izborima. U HDZ-ovim kuloarima ga se spominjalo i kao kandidata za gradonačelnika Siska, a sada, nakon afere sa Žinićem, i kao mogućeg kandidata za župana. No, u stranci o tome zasad nema nikakvih odluka.

Celjakova imovinska kartica nije posebno intrigantna. Ima prijavljen stan u Sisku, površine 69,50 kvadrata, približne tržišne vrijednosti od 525.000 kuna, gdje je suvlasnik s trećim osobama, a suvlasnik je s trećim osobama i šume u Martinskoj Vesi, što je stekao nasljedstvom. Prijavio je osobni automobil Opel Insigniju iz 2009., vrijedan 85 tisuća kuna, kao i 22 dionice Optima Telekoma. Nema prijavljene ušteđevine, a od pokretnina veće vrijednosti prijavio je zlatne dukate u vrijednosti od 35.000 kuna koje je dobio nasljedstvom.

Tračevima se ne bavim

Aferu Žinić jučer je komentirao premijer Andrej Plenković.

- Žinić je podnio ostavku zbog situacije koja trenutačno vlada oko njega i njegove imovine, jer smatramo da u ovim okolnostima daljnji ostanak na čelu županijskog HDZ-a predstavlja teret - rekao je premijer, koji je na pitanje čime je Žinića uvjerio da je teret stranci, s obzirom na to da iz Žinićeve izjave od prije dva dana proizlazi da nije kriv, Plenković je odgovorio kako "nije vidio njegovu izjavu". - On ima demokratski mandat župana do lokalnih izbora - rekao je Plenković. Šefa HDZ-a novinari su pitali i je li nemoralno to što je Žinić učinio.

- Rekao bih da su mu to omogućile različite okolnosti. To nije pitanje za HDZ, ni mene, to on kao čovjek mora sam objašnjavati - rekao je Plenković. Dodao je da stegovnog postupka u stranci prema Žiniću nije bilo zato što nisu poznate sve okolnosti. - Ja se tračevima ne bavim - rekao je Plenković.

Iz HDZ-a su jučer naveli i kako je Županijski odbor HDZ-a Požeško-slavonske županije donio odluku o raspuštanju Gradskog odbora HDZ-a Grada Požege.

- Ujedno je imenovano Povjerenstvo Gradskog odbora s 11 članova koje će na prvoj sjednici izabrati između sebe novog povjerenika. Dosadašnji predsjednik GO HDZ-a Požege Darko Puljašić podnio je i ostavku na mjesto potpredsjednika Županijske organizacije HDZ-a, a Mario Pilon na člana u tom stranačkom tijelu - poručili su iz stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:47