ODGOVOR IZ MINISTARSTVA

Ivo Žinić traži da bude iznimka i da otkupi stan na Borovju iako za to ne ispunjava uvjete!

Stan je u vlasništvu Ministarstva branitelja, koje ga i sudskim putem nastoji iseliti i kojem je dužan 26.920 kn za najam
Ivo Žinić
 Tomislav Krišto/Cropix

Stambena komisija Ministarstva branitelja ne može riješiti zahtjev sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića za otkup stana u zagrebačkom naselju Borovje sve dok Sabor ne izglasa izmjene i dopune sadašnjeg Zakona o braniteljima.

Tako glasi sukus odgovora koji smo dobili od Ministarstva branitelja na pitanje zbog čega već više od dvije godine ne rješavaju Žinićev zahtjev za otkup stana u Zagrebu od 82,29 kvadrata koji on godinama bespravno koristi, a iz kojega ga to ministarstvo već sedam godina pokušava iseliti sudski. Zbog Žinićeva zahtjeva za otkup stana koji je podnio u listopadu 2018., dakle u jeku postupka iseljenja, zagrebački Općinski sud u siječnju 2019. privremeno je zastao s postupkom iseljenja. Sud je naime ocijenio da je besmisleno nastavljati postupak deložacije dok se Stambena komisija Ministarstva branitelja ne izjasni hoće li Žiniću dopustiti otkup stana.

Sadašnji Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji je donesen u prosincu 2017., proširio je prava braniteljske i stradalničke populacije na stambeno zbrinjavanje u odnosu na prethodni. Proširenje tih prava, kako se čini, pokušava iskoristiti i Ivo Žinić kako bi otkupio stan koji koristi bespravno. U sadašnji zakon tako je uvršten i jedan zanimljiv članak, 98., predviđen "za iznimne slučajeve". Njime je predviđeno stambeno zbrinjavanje i onih dragovoljaca Domovinskog rata koji su u borbenom sektoru proveli dulje od dvije godine, ratnih vojnih invalida i članova obitelji stradalih i nestalih branitelja za čije zbrinjavanje postoje zakonske prepreke. To su naime oni koji već imaju u vlasništvu neku drugu nekretninu ili su je imali pa prodali, ukratko oni koji ne mogu ostvariti stambeno zbrinjavanje po redovnim kriterijima bez stradalničkog popusta.

U pisanom odgovoru Ministarstvo branitelja tvrdi da je Ivi Žiniću 1997. utvrđen status 30-postotnog ratnog vojnog invalida te da se u zahtjevu za otkup stana u zagrebačkom naselju Borovje, koji je podnio u listopadu 2018., pozvao upravo na spomenuti članak 98.

Prava iz toga članka detaljnije su uređena, tvrdi ministarstvo, podzakonskim aktom - Uredbom o stambenom zbrinjavanju. Prema članku 22. te Uredbe Stambena komisija Ministarstva može predložiti da se i onim ratnim vojnim invalidima, dragovoljcima i članovima obitelji stradalnika koji imaju prepreku za stambeno zbrinjavanje odobri jednokratni otkup državnog stana bez pripadajućeg stradalničkog popusta. Podnositelj zahtjeva, stoji u odgovoru, mora podastrijeti tri dokaza: da ima osiguran novac za otkup, da je u državnom stanu boravio pet godina neprekidno i da je podmirivao sve obveze u vezi s tim stanom. Uz to se, ističe ministarstvo, uzima u obzir i sadašnja zdravstvena, stambena i ekonomska situacija.

Međutim, nakon stupanja na snagu sadašnjeg Zakona o braniteljima, ističe se u odgovoru ministarstva, DORH je upozorio da se ugovori o otkupu stanova po tom članku za "iznimne slučajeve" ne mogu sklapati sve dok se u Zakonu o braniteljima izričito ne navede da se mora utvrditi cijena tih stanova i da će se cijena propisivati podzakonskim aktom - Uredbom. Iz Ministarstva branitelja tvrde da je Žinićev zahtjev za otkup samo jedan od ukupno 75 zahtjeva podnesenih po ovom članku i da o njima ne mogu odlučiti sve dok Sabor ne promijeni Zakon o braniteljima. U odgovoru Ministarstva branitelja ističu da to ne znači da bi Žinić i ostvario pravo na otkup stana koji traži.

​Pitali smo je li župan Žinić ispunio jedan od uvjeta nužnih za otkup - tj. je li podmirio sve obaveze vezane uz stan koji koristi. Iz Ministarstva su odgovorili da je Žinić za godine bespravnog korištenja državi bio dužan mjesečno platiti najam od najmanje 15 kuna po kvadratu stana. Dio duga za najam je otplatio, a duguje još 26.920 kuna.

Na pitanje zašto toliko čekaju, zašto Vladi i Saboru ne predlože potrebne promjene Zakona o braniteljima, odgovorili su da je nacrt izmjena zakona već spreman i da bi ih Sabor trebao usvojiti u prvom tromjesečju ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:42