VUKOVARSKI ANTUNTUN

ŽELJKO SABO Čeka suđenje i vjeruje u Božju pomoć

Sabi se nakon preokreta u petak na Županijskom sudu u Osijeku, gdje je zatražio nagodbu s Uskokom, povukao na kućno liječenje i okrenuo molitvi
Vukovar, 041113.Sjednica Gradskog vijeca Vukovara.jedna od tocaka dnevnog redua je i izmjena Statuta grada Vukovara.Na fotgrafiji: Zeljko Sabo gradonacelnik Vukovara.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

Željku Sabi, vukovarskom gradonačelniku, jednom od rijetkih deklariranih vjernika u redovima SDP-a, sada samo Bog može pomoći. Ako i on. Toga je, valjda, svjestan i on sam pa se nakon preokreta u petak na Županijskom sudu u Osijeku, gdje je zatražio nagodbu s Uskokom, povukao na kućno liječenje i okrenuo molitvi. Javnosti je mjesecima obećavao dokazati svoju nevinost. Petak, dan nakon operacije srca, pokajnički se preobratio.

Njemu bliski krugovi tvrde kako je Sabo slomljen, lošeg i fizičkog i psihičkog stanja i kako ga je sve što se događalo posljednjih mjeseci: protesti zbog ćirilice, napad na suprugu, bezuspješni pokušaji sastavljanja gradskog vijeća… devastiralo. I utjecali na odluku da se predomisli.

Nagodba s Uskokom znači, kako su mediji neslužbeno saznali, priznanje krivnje za optužbe koje je opetovano negirao - nevin sam, nisam podmićivao HDZ-ovce Mariju Budimir i Radivoja Đurića. Vijećnici su mu bili bitni jer bez njih SDP nije mogao konstituirati Gradsko vijeće. Tada se umjesto molitvi Sabo utekao oprobanom starinjskom političkom receptu obećavajući, navodno, Mariji Budimir 50.000 kuna za mijenjanje stranačkog dresa, Đuriću promaknuće supruge na mjesto glavne sestre vukovarske bolnice, a sinu, pak, posao direktora Hrvatskog radija Vukovar. Recept se, u međuvremenu, pokvario, pa su ga vijećnici prijavili i digli buku. Kad se u Saboru glasalo za skidanje imuniteta, i Sabo je digao ruku protiv samog sebe.

Sabo je ovaj put došao na pripremno ročište unatoč tome što je imao opravdan razlog za nedolazak. U bolnici je dan ranije Sabo trebao operirati kamenac, ali su pretrage pokazale da ima srčanih problema te mu je umjesto bubrega operirano srce i ugrađen pacemaker.

Kako god završilo, a priznanje krivnje za teški krimen sigurno će izazvati egzorcizam u osramoćenom SDP-u, Sabo će ostati zapamćen kao vukovarski Antuntun koji je gradonačelnički posao radio na svoj način, često suznih očiju pred novinarima. U politički život ušao je s velikim kapitalom, kao čovjek koji je okusio sudbinu ratnog zarobljenika, a nije postao ogorčeni mrzitelj, izbjeglice koja je okusila neimaštinu i nostalgiju za rodnim gradom, u zrelim godinama otkrio Boga i završio teologiju. I sve to profućkao. Da bi SDP ostao na vlasti u Vukovaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:38