GRADONAČELNIK ODBIO NAGODBU S USKOK-om

NOVI IZBORI U VUKOVARU HDZ i HSP AS srušili proračun jer Željko Sabo nije podnio ostavku

 Vlado Kos/Cropix

VUKOVAR - Građani Vukovara uskoro će na prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika i Gradskog vijeća, nakon što na sjednici Vijeća u petak nije usvojen proračun za ovu godinu. Bila je to posljednja prilika da se izbjegnu novi izbori, no epilog je očekivan.

Većina u GV-u, koju čine HDZ i HSP dr. Ante Starčević uvjetovali su podršku proračunu kojeg je predložio SDP-ov gradonačelnik Željko Sabo njegovom ostavkom na tu dužnost. On ju je odbio podnijeti, oni nisu podržali proračun i sada slijedi raspuštanje Gradskog vijeća, dolazak povjerenika Vlade RH te raspisivanje prijevremenih izbora.

Tako je okončano turbulentnih deset mjeseci u kojima je bilo samo pitanje trenutka kada će pasti gradonačelnik Sabo, nakon što nije uspio osigurati SDP-u i SDSS-u većinu u Vijeću, a što je, sumnjiči ga USKOK, želio učiniti i pokušajem podmićivanja dvoje HDZ-ovih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića.

Prevaga desnim opcijama u GV-u donio je SDP-ov prebjegu Željko Pinjuh, što je rezultiralo rušenjem proračuna i Sabe. On pak, iz zdravstvenih razloga, na posljednju sjednicu nije ni planirao doći. No, nakon što su mu HDZ i HSP dr. Ante Starčević postavili ultimatum - ili ostavka ili nema proračuna, gradonačelnik se na kratko pojavio zatraživši pri tome od vijećnika da podrže proračun. Ostavku niti jednom riječju nije spomenuo, ali je zato iskoristio priliku da najavi novi obrat u svom sudskom procesu i poruči da s USKOK-om neće biti nikakve nagodbe na suđenju za pokušaj podmićivanja.

- Prošloga petka krenuo sam na sud u Osijek da kažem samo četiri riječi: „Časni sude, nisam kriv!“. Nema nikakve nagodbe, nema ništa. Ima suđenja. Nevin sam, a vas molim da ne manipulirate s mojom bolešću. Ne vjerujete da sam operirao srce, ne vjerujete da su mi lupeži napali suprugu, pričate da sam to sam organizirao - rekao je Sabo.

No, nije na tome stao. Na iznenađenje svih gradonačelnik tada počinje skidati sako i otkopčavati košulju kako bi pokazao šavove od operacije na kojoj mu je u četvrtak 20. ožujka u KBC-u „Sestre milosrdnice“ ugrađen pacemaker.

- Jedino srce da vam pokažem. Ne znam što bi vam bilo dovoljno. Dozvolite da budem na poštedi barem dok ne izvadim konce. Uz dužno poštovanje došao sam ovdje da vam se obratim, da ne mislite da bježim - rekao je gradonačelnik Vukovara nakon čega je napustio vijećnicu.

HDZ-ov Ivan Penava, nakon kratke stanke, Sabu je nazvao licemjerom, a njegov istup performansom i igrokazom.

- Sukladno ovome čemu smo svjedočili moram sa žalošću konstatirati da se radi o jako bolesnom čovjeku, koji već dugo ima i papire da je bolestan. No, najžalosnije je što taj čovjek ima jako lošu naviku da učestalo govori neistine, kao što je rekao da nikada nije razgovarao s vijećnicom u aferi pokušaja podmićivanja, kao što je potom optužio 22 osobe da su mu to montirali iako je znao da je sve to istina, što je konačno potvrdio i sudski vještak. Sada izvodi igrokaz i očekuje simpatije javnosti. Zar čovjeku koji izjavi da će zgaziti heroinu dr. Vesnu Bosanac, treba dati simpatije i suosjećanje? Stanje u državi je gadno, ali u Vukovaru je zbog osoba poput njega još ružnije i tmurnije. Mi ćemo podržati proračun, ali Sabo mora odstupiti - rekao je Penava, čije je riječi SDP-ov Goran Bošnjak nazvao „neprimjerenim i s ljudske i s profesionalne strane.“

- Za ostavku gradonačelnika nema nikakvog razloga, osim ako HDZ nešto zna ili prejudicira o tome kako će završiti sudski postupak. Oni žele da gradonačelnik odstupi, ali bi i dalje zadržali svoje dužnosti u Vijeću. Za ostavku nema ni razloga ni potrebe, a Penavine objede i laži su dno dna politike - rekao je Bošnjak

Sjednici Vijeća prethodila je presica HDZ-a i HSP-a AS koji su zatražili ostavku Sabe, ali i njegovih zamjenika, „jer su svojim ponašanjem nanijeli štetu gradu Vukovaru i njegovim građanima.“ Predsjednik HDZ-a Vukovar Damir Barna istaknuo je kako je Sabina ostavka njihov uvjet za prihvaćanje proračuna, nakon čega bi i HDZ-ovi vijećnici stavili mandate na raspolaganje.

'Časni sude, nisam kriv'

Podsjetimo, prošloga petka Sabo je na Županijskom sudu u Osijeku, kako se neslužbeno doznalo, USKOK-u ponudio nagodbu. Danas je pak rekao da je na sud došao kazati četiri riječi: „Časni sude, nisam kriv.“ Tako je navodno i trebalo biti, no u sudnici je izrekao druge četiri riječi: „Ja bih se nagodio.“ Jedan od njegovih odvjetnika navodno nije imao pojma da će Sabo predložiti nagodbu, a šokirani su bili i u vrhu SDP-a, nakon čega su mu postavili ultimatum: „Ili povuci nagodbu, ili letiš iz stranke.“ Reakcija vrha stranke očito je djelovala na njega. Da je Sabo prije osam dana ponudio nagodbu potvrđuje i činjenica da je za 4. travnja zakazano novo pripremno ročište, a ne glavna rasprava, što bi se dogodilo da je odbacio krivicu. Tako je Sabin sudski slučaj u samo sedam dana dobio dva obrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:28