MAKROEKONOMIST SPLITSKE BANKE

Zdeslav Šantić: Trendovi za budućnost nisu ohrabrujući. U četvrtom kvartalu možemo očekivati jači pad

 CROPIX

Pad BDP-a u drugom tromjesečju u skladu je s našim očekivanjima. Iako još nema detaljnijih objašnjenja o padu po kategorijama potrošnje, možemo zaključiti da su sve komponenete - i osobna, i državna, i investicijska potrošnja, te neto izvoz - u drugom kvartalu pale, izjavio je Zdeslav Šantić, makroekonomist SG Splitske banke.

Milanović o ostavci zbog BDP-a: 'Kakvu ostavku hoćete? Tvrdo kuhanu ili meko kuhanu?' KOMENTAR Ratko Bošković: Građanima interventno, odmah, već danas, najprije treba osigurati posao i dati novaca!

Kada usporedimo gospodarsku aktivnost u realnim iznosima u Hrvatskoj u prvoj polovici ove godine s onom u prvoj polovici pretkrizne 2008., BDP nam je sada za oko 12 posto manji i gotovo se nalazi na istoj razini kao i u prvoj polovici 2005. godine.

Trendovi za budućnost nisu ohrabrujući: u trećem tromjesečju će, doduše, zbog turizma, pad gospodarske aktivnosti biti nešto manji, no u već u četvrtom kvartalu možemo očekivati jači pad.

Rizike nam predstavljaju kako zbivanja u okruženju, odnosno pitanje što će se dalje razvijati s Grčkom, ali i mogućnost pada našega rejtinga. Sve bi to moglo usporiti oporavak u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:56