ŠARENE PILULE ZA LILULE

Zašto su Hrvati tako nemirni? Lani smo se najviše kljukali Normabelima i Praxitenima!

 Boris Arbanas/CROPIX

ZAGREB - Hrvati su 2009. godine u odnosu na godinu prije potrošili čak 15 posto više lijekova - objavila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u svome godišnjem izvješću.

Procjenjuje se kako smo na lijekove potrošili čak 4,5 milijarde kuna. Najviše smo konzumirali psiholeptike poput Normabela, Apaurina ili Praxitena dok je druga najtraženija kategorija lijekova bila ona koja djeluje na kardiovaskularni sustav.

Na listi 30 najkonzumiranijih lijekova prvo je mjesto zauzeo antihipertenziv amlodipin (Amlodipin, Amonex) dok su odmah polcije njega lijekovi s acetilsalicilnskom kiselinom, najčešće Aspirin i Andol. Treći su lijekovi protiv kolesterola atorvastatin - Liptin, Sortis.

Milijardu kuna prošle smo godine potrošili na citostatike, antibiotike i antihipertenzive dok je isti iznos utrošen i na psiholeptikete, na lijekove koji pomažu u borbi sa šećernom bolesti te kolesterolom.

Najprodavaniji su bili lijekovi protiv bolova i povišene tjelesne temperature, a vodeća imena u toj kategoriji su Andol, Paracetamol, Voltaren i Ibubrufen.

Lijekove su 2009. godine najviše trošili stanovnici Primorsko-goranske, Virovitičko-podravske te Požeško-slavonske županije. Potrošili su duplo više lijekova nego pacijenti u Brodsko-posavskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:14