DALMACIJA U OKU ASHLEY COLBURN

Zašto Nacionalni park Krka trebate posjetiti još ovo proljeće, prije nego što počnu gužve

 

Svatko od nas ima mjesto uz koje je vezan na poseban način. Ako mene pitate, kad je Hrvatska u pitanju, onda je to Nacionalni park Krka, gdje se nedirnuta ljepota prirode mijenja na svakom uglu.

Iako svaki nacionalni park u zemlji pruža nešto jedinstveno i neotkriveno, ako dobro ne isplanirate rutu na Krki, puno ćete propustiti. Stoga sam pripremila ponešto savjeta, trikova i tajni za sve koji žele Krku obići sad u proljeće kad još nema gužve. Mnogi Krku poistovjećuju s prekrasnim vodopadom Skradinski Buk, koji će vam svakako oduzeti dah. Najbolji put do njega iz sela Skradin, a slap je odlična početna točka za istraživanje čak 109 četvornih kilometara parka. Buk je najveći od šest slapova i može ga obići u šetnji koja će vam oduzeti oko 20 minuta. Usput bacite oko na mlinice koje još uvijek rade i pritiskom vode stvaraju brašno.

Ashley je u pravoslavnom samostanu kušala njihovo craft pivo

Odmah niže parkirani su brodovi i toplo preporučujem vožnju njima do otoka Visovca sa samostanom koji datira iz 1445 godine. U vrtu samostana naći ćete voćke iz cijelog svijeta, čak i drvo banane. U samom zdanju čuva se vrijedna arheološka zbirka, a ako imate sreće, naletjet ćete na svećenika koji će vas počastiti svojom domaćom rakijom. Nadalje Ozidana pećina sljedeća je stvar koju morate obići. Stara je oko 5000 godina prije Krista, a sada vam je omogućeno da ušetate duboko u nju i istražite tragove koji datiraju još u neolitik.

Nešto niže su i stepenice koje vas vode do Roškog slapa, sa spektakularnim pogledom. Što dalje? Sjednite u auto i odvezite se na sjajni vidikovac Rogovo koji gleda na Visovac i rijeku Krku koja vijuga kroz kanjon. Samostan na Visovcu je inače posebno mjesto, ali još me više iznenadio Manastir Krka, ortodoksni pravoslavni samostan u kojem se proizvodi domaće pivo!

Nakon okrepe produžite do najvišeg vodopada Manojlovac s kojeg voda pada s 59,6 metara. Možda ne znate, ali nekad je ovdje usred parka bila stacionirana rimska vojska, imali su bazu čije tragove i danas možete vidjeti. U njemu je ponekad boravilo i po 15 tisuća vojnika. Zašto baš sada otići tamo? Krka je divna zimi i na proljeće jer su usput blizu i Šibenik, Zadar pa čak i Split, gužve nema, a priroda je čudesna. Rutu o kojoj vam pišem snimila sam i videokamerom i možete pogledati isječak na http://ashleycolburnscroatia.com. Ah, da. Detaljnije informacije o prirodi i povijesti parka možete pronaći i na edukacijskim panelima raspoređenim po pješačkoj ruti.

Ashley Colburn pratite na društvenim mrežama:

Instagram: @ashley_colburn

Twitter: @ashleycolburn

Facebook: Ashley Colburn Productions

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:51