DRAMA NA JUŽNOM VELEBITU >> U TIJEKU AKCIJA SPAŠAVANJA

Zarobljen u jami na 362 metra ispod zemlje: Izvlačenje će biti dugo i teško. Spilja je duboka, mračna i vlažna...

 Jure Mišković/CROPIX

Speleolog Tomislav V. (37) iz Samobora koji je tijekom noći sa subote na nedjelu pao u dijabetičku komu na dnu 362 metara duboke jame Kita Gaćešina kod Crnopca na Velebitu, došao je svijesti i za sada je izvan životne opasnosti, potvrdio je za "Slobodnu Dalmaciju" u nedjelju iza 20 sati pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prižmić.

- Vrlo je slab i nesposoban za kretanje ali je pri svijesti. Bio je bez svijesti sve do dolaska liječnice koja mu je dala inzulin i druga sredstva koja su ga probudila iz duboke kome i stabilizirala. U tijeku je akcija izvlačenja koja će zbog specifične konfiguracije i dubine jame potrajati desetak pa i više sati, najvjerojatnije do ponedjeljka ujutro, kazao je Prižmić.

Sa preko 18 kilometara horizontalnih kanala i dubinom od gotovo 400 metara jama Kita Gaćešina spada među najduže speleološke objekte u Hrvatskoj. Tomislav V. se u jamu spustio u subotu u društvu prijatelja, također profesionalnih speleologa. Iako je sobom navodno nosio inzulinski pribor u dijabetičku komu je upao tijekom noći, kada su svi već zaspali, što su njegove kolege primjetile tek u nedjelju ujutro.

- Nije se probudio, bio je dubokoj komi i ukočio se. Kad su ga takvog vidjeli, kolege nisu znale što će. Jedan je krenuo prema izlazu da bi dozvao pomoć. Do izlaska iz jame trebalo mu je više od sat i pol vremena. Čim se popeo do vrha oko 13.30 sati nazvao je HGSS. Naš jurišni tim je već oko 14.30 sati desantirao na lokaciju s dežurnom liječnicom, priča Prižmić.

Da bi došla do komatoznog Tomislava liječnici je također trebalo oko sati i pol vremena. Na sreću, stigla je na vrijeme da nesretnom Tomislavu povrati svijest i tako mu sačuva život.

- Izvlačenje će biti veoma dugo i teško. Spilja je duboka, mračna i vlažna. Izvlačit ćemo ga pomoću specijalne nosiljke uz pratnju dvoje liječnika. Zbog specifične konfiguracije jame imat ćemo barem 15-20 sidrišta, što znači da će cijeli posao potrajati preko noći, kazao je pročelnik HGSS.

U akciji spašavanja Tomislava V. na Velebitu angažirano je 55 gorskih spašavatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 16:35