AKCIJA SPAŠAVANJA

FOTO Drama pod zemljom: Speleolog pao na dubini od 500 metara! Spašavat će ga danima jer se nalazi duboko i daleko od izlaza

 HGSS/FACEBOOK

U najvećem jamskom sustavu u Hrvatskoj, Kita Gaćešina, koja se nalazi na Velebitu, došlo je do nesreće u kojoj je ozlijeđen jedan speleolog (29).

Prilikom istraživanja sustava na dubini od 500 metara, njemu je po svemu sudeći, popustio klin zbog čega je došlo do pada i ozljede, izvijestio je HGSS na svojim stranicama.

U trenutku nesreće 29-godišnji speleolog u jami se nalazio s još 14 kolega iz cijele Hrvatske.

Pokrenuta je žurna akcija spašavanja HGSS-a, a radi što žurnijeg medicinskog zbrinjavanja, liječnica HGSS-a i prvi tim sa opremom biti će prebačeni na otvor jame helikopterom iz Zagreba.

Liječnica bi se trebala spustiti do ozlijeđenog, te ga medicinski stabilizirati i pripremiti za dugotrajni transport i izvlačenje. Inače, za spuštanje do dijela jame gdje se trenutno nalazi stradali, obično treba oko 3.5 sati.

Radi se o vrlo složenom spašavanju koje će najvjerojatnije trajati više dana jer se unesrećeni nalazi dosta duboko i daleko od izlaza jame, a postoje i neki suženi kanali koji će se vjerojatno trebati proširivati kako bi se nosiljka sa ozlijeđenim mogla provući.

Zbog složenosti ovakvih akcija spašavanja potrebno je angažirati veći broj spašavatelja, pa su prema jami upućeni spašavatelji iz više stanica HGSS-a, poglavito onih najbližih.

Slična akcija u ovoj jami odvijala se je prošle i godine, kada je sa dubine od 300 metara spašen bolesni spelolog. No sada se radi o još većoj dubini i udaljenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 04:21