PROJEKT OD 20 MILIJUNA KUNA

Zamijenimo staru klimu i smanjit ćemo emisiju štetnih plinova za 5 tisuća tona

U naredne dvije godine trebali bi prastare klima-uređaje napunjene tvarima koje uništavaju ozonski sloj zamijeniti onima koje imaju nulti ili neznatan staklenički potencijal


 

 Marko Todorov/Cropix

Projektom zamjene starih klima-uređaja, za koji će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sljedeće dvije godine izdvojiti 20 milijuna kuna, smanjit ćemo štetne emisije stakleničkih plinova za najmanje pet tisuća tona CO2 ekvivalenta. Iako je pozornost javnosti obično usmjerena na natječaje za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, nedavno je Fond objavio javni poziv koji je značajno isplativiji uzevši u obzir odnos uloženog novca i količine uklonjenih stakleničkih plinova.

Poziv nudi neposredno i stopostotno financiranje projekata smanjivanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj i fluoriranih stakleničkih plinova u Republici Hrvatskoj. Poziva je upućen javnim ustanovama koje za hlađenje ili grijanje koriste uređaje s klorofluorougljicima (CFC) i klorofluorougljikovodicima (HCFC) ili pak fluorirane ugljikovodike (HFC) u rashladnicima vode ili dizalicama topline starije od 15 godina te s punjenjem radne tvari više od 10 tona CO2 ekvivalenta te s punjenjem radne tvari više od 10 tona CO2.

Lomljenje jezika

Kemijski spojevi na čijim nazivima lomimo jezik zapravo su tvari koje utječu na to da naše namirnice ostanu svježe, uredi i domovi ugodni, a frizure otpornima na sve vremenske uvjete. Prema Montrealskom sporazumu iz 1987. godine, jedinom ugovoru Ujedinjenih naroda koji su ratificirale baš sve zemlje svijeta, HCFC i CFC se od 2001. godine više ne smiju ugrađivati u nove uređaje, a stari se moraju prestati koristiti najkasnije do 2030. godine. Umjesto njih su se u posljednjim desetljećima koristili HFC-i. Radi se, međutim, samo o "manjem od dva zla" jer, iako HFC-i ne uništavaju ozonski omotač, imaju devastirajući utjecaj na klimu.

Ove molekule zadržavaju od 12 do 23 tisuće puta više topline od molekula štetnoga CO2 i zato ih u eri galopirajućih klimatskih promjena moramo zamijeniti onima koje imaju nulti ili neznatan staklenički potencijal. Njihovo uklanjanje reguliraju Kyotski protokol i Pariški sporazum. Do 2036. godine razvijene zemlje moraju smanjiti upotrebu fluoriranih ugljikovodika za 85 posto, a do 2047. godine isto moraju učiniti i zemlje u razvoju. Tako će se emisije do polovine stoljeća smanjiti za 72 milijarde tona CO2 ekvivalenta, odnosno za količinu jednaku dvogodišnjim ukupnim svjetskim emisijama.

Javni poziv Fonda odnosi se na prastare klima-uređaje napunjene tvarima koje uništavaju ozonski sloj i imaju goleme emisije stakleničkih plinova. Takvi se uređaji najčešće koriste u bolnicama, kazalištima, galerijama i drugim javnim prostorima. Uz to što ispuštaju u zrak ogromne količine stakleničkih plinova, veliki rashladni sustavi troše velike količine struje koja se još uvijek u značajnoj mjeri proizvodi iz fosilnih goriva.

Sličnim projektom su već 2013. godine postignuti sjajni rezultati. Radna tvar zamijenjena je na pet uređaja, dva u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, dva u Galeriji Klovićevi dvori i jedan u Nacionalnom parku Brijuni.

Devet uređaja koji su koristili HCFC u potpunosti je zamijenjeno novima pa se tako sada HNK Split, KBC Osijek, KBC Sestre milosrdnice, KBC Split i MUP u Zagrebu hlade modernijim klima-uređajima koji umjesto fluoriranih ugljikovodika koriste propan, plin s vrlo niskim ukupnim stakleničkim potencijalom. Kad se zbroji emisijski doprinos same tvari i njezina propuštanja, servisiranja uređaja, a na to se doda i poprilična ušteda koja je rezultat energetski učinkovitijeg stroja koji troši znatno manje električne energije, dobiva se doista impresivno ukupno smanjenje stakleničkog doprinosa od čak 4414 tona ugljičnog dioksida. To je inače količina CO2 usporediva s godišnjim emisijama hrvatske kemijske industrije ili, primjerice, emisijama automobila koji 850 puta obiđe Zemlju na ekvatoru.

Jasna računica

Ovim novim projektom s gotovo 20 milijuna kuna uklonit ćemo pet tisuća tona. Za usporedbu, toliku bismo uštedu u emisijama stakleničkih plinova postigli da u nove fasade i stolariju uložimo 133 milijuna kuna. Računica je sasvim jasna, očekujemo sklapanje od najmanje 20 provedbenih ugovora. S modernim i štedljivim rashladnim uređajima u bolnicama, kazalištima, čekaonicama i drugim javnim prostorima lakše ćemo preživjeti još jedno pakleno ljeto, koje je očito započelo i prije nego što smo se nadali!

1. Montrealski sporazum iz 1987. godine

HCFC i CFC se od 2001. godine više ne smiju ugrađivati u nove uređaje, a stari se moraju prestati koristiti najkasnije do 2030. godine

2. Kyotski protokol i Pariški sporazum

Do 2036. godine razvijene zemlje moraju smanjiti upotrebu fluoriranih ugljikovodika za 85 posto, a do 2047. godine isto moraju učiniti i zemlje u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:09