U MANIRI DJEDA MRAZA

Zagrebački sud ‘darove‘ iz ilegalnog laboratorija marihuane razdijelio fakultetu i školama: ‘Koristit će im...‘

Stvari iz ilegalnog laboratorija marihuane predane su Agronomskom fakultetu, Srednjoj gospodarskoj školi te Gospodarskoj školi

Zaplijenjena marihuana, ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

Kad je sredinom rujna 2019. policija u Zagrebu "nanjušila" laboratorij marihuane, nikome nije ni na kraj pameti bilo da će dio oduzetih predmeta završiti u tri obrazovne ustanove. Naravno da je preko 1300 stabljika indijske konoplje, koje je policija oduzela dilerskom dvojcu, uništeno, zajedno s 26 kilograma marihuane.

Općinski kazneni sud u Zagrebu, koji je u međuvremenu dvojicu dilera pravomoćno osudio, donio je, naime, rješenje o raspodijeli ostalih oduzetih stvari. Pa je tako, tročlano sudsko vijeće, u maniri Djeda Mraza, odlučilo stvari iz ilegalnog laboratorija marihuane predati Agronomskom fakultetu u Zagrebu, Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima te Gospodarskoj školi u Čakovcu.

Radi se o 122 lampe sa sjenilom, 133 prigušnice-balasta (transformatora), 40 lampi Silvania, devet prijenosnih ventilatora i 13 ventilatora u drvenoj kutiji, jednoj razvodnoj kutiji za struju i šest utičnica s termostatom, tri prijenosne klime, četiri vanjske jedinice klime i tri unutarnje, četiri filtra za zrak, četiri digitalna pokazivača vlažnosti i temperature, razvodne kutije za struju, razne plastične boce te boce s insekticidima. Vrijednost? Na desetke tisuća kuna.

Prema članku 181. st.7 Zakona o kaznenom postupku propisano je da, ako su predmeti oduzeti presudom, sud odlučuje hoće li se isti prodati prema odredbama koje vrijede za ovršni postupak, ili će se predati kriminalističkom muzeju ili drugoj ustanovi, ili će se pak uništiti. Člankom 189. istog zakona je propisano i da se privremeno oduzeti predmeti manje vrijednosti vrate vlasniku ako on to zatraži u roku od godine dana od okončanja kaznenog postupka.

- S obzirom na to da su od obojice osuđenika presudom oduzeti predmeti koji su nastali ili uporabljeni za počinjenje kaznenog djela za koje su proglašeni krivima, vijeće je odlučilo naložiti njihovo uništenje. S obzirom na to da su od prvoosuđenog presudom oduzeti predmeti koji se mogu koristiti za uzgoj raznog biljnog asortimana, a PNUSKOK je obavijestio sud 20. prosinca 2022. da su stupili u kontakt s predstavnicima obrazovnih ustanova čiji obrazovni program pokriva područja poljoprivredne proizvodnje i srodnih djelatnosti te je od predstavnika Agronomskog fakulteta te Gospodarske škole u Križevcima i Čakovcu iskazana potreba i zainteresiranost za preuzimanje i korištenje oduzete opreme koja bi im služila za opremanje prostora namijenjenih u edukativne svrhe. Stoga smatramo da bi se predajom oduzetih predmeta navedenim obrazovnim ustanovama postigao veći društveni interes nego što bi se postiglo njihovim uništenjem – zaključilo je sudsko vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Za razliku od te opreme, oduzeti mobiteli bit će uništeni jer je njihova ispravnost nepoznata, baš kao i sami sadržaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:28