SKINUTO 14 NATPISA

VUKOVAR OSTAO BEZ DVOJEZIČNIH PLOČA 'Nas uhićuju, a one koje su ubijali, palili i silovali ne diraju'

Vukovar, 230914.Nakon obiljezavanja obljetnice 204. brigade razbijena je ploca s dvojezicnim natpisom na zgradi Policijske postaje a sa ostalih zgrada drzavnih ustavova dvojezicne ploce su skinute.Na fotografiji: policijski ocevid na zgradi Policijske uprave u Vukovaru.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

VUKOVAR - Obilježavanje dana osnutka legendarne 204. vukovarske brigade u utorak su zasjenile nove akcije protiv dvopismenih latinično-ćiriličnih ploča na zgradama državnih ustanova i institucija. Ukupno 14 ploča je skinuto, dok je ona na zgradi Policijske postaje razbijena. Skinute i neoštećene ploče potom su odnesene u zgradu Gradske uprave, gdje su predane na urudžbeni zapisnik na ime gradonačelnika Ivana Penave.

Bila je to dobro planirana i koordinirana akcija predstavnika braniteljske populacije, koji su sinkronizirano poskidali ploče nedugo nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju.

- Vidljivo istaknutih dvojezičnih ploča u Vukovaru više nema, osim one na zgradi policije koja je oštećena - izjavio je predsjednik udruge Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Franjo Šoljić, kazavši pri tome da su ovi dani za Vukovarce koji su u ratu izgubili svoje najmilije ili sami prošli logore, mučenja i ranjavanja posebno teški, a da ih pogled na ploče čini još težima.

- Nas radi ovoga uhićuju, a one koje su ubijali, palili i silovali ne diraju i oni slobodno šeću - izjavio je Šoljić.

Policija je zbog najnovijih incidenata privela šestero osoba, od kojih je petero pušteno nakon što su dali izjave, dok je jedan muškarac, koji je razbio ploču na zgradi policije, zadržan. Skupina branitelja i građana davala im je podršku ispred zgrade, a kada je njih petero pušteno ljudi su se razišli. Među privedenima je bila i Biserka Ljubić, koja je skinula jednu ploču.

- Čekala sam mjesec dana da vlast postupi po odluci Ustavnog suda i skine ploče, a kada sam vidjela da oni to ne čine, odlučila sam sama skinuti jednu ploču i ne smatram se odgovornom za to. Odgovorna je vlast - kazala je Biserka Ljubić, dok je Zorica Gregurić ispred Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara kazala da se „prema odluci Ustavnog suda dvojezične ploče više ne mogu postavljati u Vukovaru jer za to nema uvjeta.“

Ploče su tako završile u uredu gradonačelnika Penave, koji je najavio kako će ih vratiti njihovim vlasnicima - Ministarstvima i državnim ustanovama, a još je jednom pozvao za mirno rješavanje ovog problema, ponovivši da je Vlada pogriješila postavljajući ih te da je to bila ishitrena odluka.

- Ono što je zamišljeno 300 km dalje nekome je samo administrativna stvar dok ona u Vukovaru predstavlja nešto mnogo dublje. Odigrano je kako je odigrano, sjednimo za stol, pronađimo rješenje i okrenimo se budućnosti - poručio je Penava.

Obilježevanju Dana 204. Brigade nazočili su i ministar branitelja Predrag Matić te predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko, koji je vezano za nove incidente s pločama izjavio kako se zakoni moraju poštivati, a problemi rješavati dijalogom.

- Ja sam predsjednik Sabora i u mom i našem habitusu je čuvanje zakona. Nikakve akcije izvan demokratskoih standarda ne mogu podržavati - rekao je Leko.

Policija pustila razbijače ploča

Iz vukovarske policije puštena je i posljednja od šest osoba s kojima je policija danas obavila obavijesni razgovor nakon što je skupina branitelja i stradalnika s pročelja državnih institucija skinula 14 ploča s dvojezičnim natpisima i predala ih Gradskom poglavarstvu.

Oštećena ploča na zgradi policije popodne je zamijenjena novom.

Po riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoja Džigumovića, riječ o osobma s područja grada Vukovara, a "sva prikupljena saznanja" policija je proslijedila mjerodavnome državnom odvjetništvu.

Neslužbeno je potvrđeno da su među šest osoba s kojima je policija obavila obavijesni razgovor bile i dvije žene čiji su članovi obitelji poginuli u obrani Vukovara 1991. godine.

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravna pitanja Vlado Iljkić rekao je novinarima da taj stožer ne stoji iza uklanjanja dvojezičnih ploča, ali se nada da ministarstvo, u skladu s odlukom Ustavnog suda, umjesto skinutih ploča neće postavljati nove ploče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 23:33