GONG UPOZORAVA

‘Vlada se oglušila na naredbu povjerenika za informiranje, zakon je vjerojatno pisala grupa MARŠ‘

Gong je od ministarstva Ivana Malenice zatražio da odgovori: Tko je pisao zakon o izbornim jedinicama?

Ivan Malenica

 Ranko Suvar/Cropix

Vlada je odlučila izigrati nalog Povjerenika za informiranje da objavi tko su autori novog zakona o izbornim jedinicama. Povjerenik za informiranje je 24. kolovoza, temeljem žalbe koju mu je podnijela udruga GONG, izdao Vladi nalog da u roku od osam dana objavi imena autora toga zakona.

Međutim, GONG je danas, zadnjeg dana tog roka, primio dopis Ministarstva pravosuđa i uprave u kojem se tvrdi da radna skupina za izradu zakona o izbornim jedinicama nije bila ni formirana, ali nije odgovorilo na pitanje tko su autori jednog od najvažnijih zakona.

Tako Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje je formalni nositelj izrade zakona o izbornim jedinicama, već mjesecima ne želi odgovoriti na pitanje novinara, kao ni na dva pitanja tko su osobe koje su autori nacrta zakona o izbornim jedinicama i tko su članovi radne skupine koja ga je izradila. Kako od Ministarstva nije dobio odgovor, GONG se žalbom obratio Povjereniku za informiranje, Zoranu Pičuljanu. Povjerenik je 24. kolovoza naložio Vladi da GONG-u u roku od osam dana odgovori na postavljena pitanja. Danas je GONG-u stigao "odgovor" Ministarstva u kojem se navodi da radna skupina za izradu nacrta zakona o izbornim jedinicama nije ni postojala, ali i dalje nema odgovora na prvo pitanje koje su osobe taj zakon pisale.

Ignorirali pitanje

"To pitanje su jednostavno odlučili ignorirati", ističu u GONG-u. "Time se zapravo može potvrditi da "stručnjaka iz Ministarstva", na koje su se ranije pozivali premijer i ministar pravosuđa, nije bilo, nego su, kao što su to mediji objavili, zakon najvjerojatnije uz ministra pisali političari vladajuće stranke, tzv. grupa MARŠ (Malenica, Anušić, Ressler i Šeks)", kažu u GONG-u.

Aktivisti GONG-a tijekom dana namjeravaju se ponovo obratiti Povjereniku za informiranje i upozoriti ga da se nadležno Ministarstvo oglušilo o njegov nalog te potom čekati njegov sljedeći potez.

Povjerenik za informiranje je zahvaljujući prošlogodišnjoj izmjeni Zakona o pravu na pristup informacijama dobio instrument da sam financijski kazni čelnu osobu u tijelu javne vlasti koja se ogluši o njegov nalog. Čelna osoba u ovom slučaju bio bi ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Do te zakonske izmjene Povjerenik je u ovakvim slučajevima, kad tijelo javno vlasti ignorira njegov nalog, morao pokretati prekršajni postupak protiv odgovorne osobe u tijelu javne vlasti i zatim godinama čekati ishod postupka koji bi često završavao zastarom.

Gong je u više navrata ukazivao na netransparentni i isključivi proces izrade zakona o temeljnim političkim pravilima koji se tiču svih političkih aktera, te je oko toga upozorio Venecijansku komisiju i OSCE/ODIHR.

Gdje je radna skupina

Osnivanje radne skupine je, ističu u toj udruzi, dio standardne procedure vladajućih prilikom donošenja zakona, koju Vlada detaljno opisuje i na svojim stranicama. Također, Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata Vlada je i ovaj put odlučila ignorirati odbijanjem da se neovisni stručnjaci uključe u proces izrade jednog od najvažnijih zakona Republike Hrvatske, unatoč širokoj javnoj raspravi koja se godinama vodi o problematici izbornih jedinica.

U demokratskim društvima izborni zakoni mijenjaju se na transparentan način, uključujući opoziciju, stručnjake i civilno društvo. Time se stvara povjerenje u izborni proces od strane kandidata i birača, a kroz rasprave vladajućih, opozicije, struke i civilnog društva nastoje se pronaći najbolja rješenja.

Vlada nastavlja sa spornom praksom skrivanja osoba koje stoje iza izrade zakona, a sad Ministarstvo pravosuđa poručuje da javnost ne treba znati ni tko piše organske zakone - one od izuzetne vrijednosti za ispravno funkcioniranje države, kako ih ističe Ustav Republike Hrvatske, a u koje spada izborno zakonodavstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:54