NETRANSPARENTNO

Malenici prijeti novčana kazna

Ministarstvo uprave oglušilo se na nalog povjerenika za informiranje vezan uz jedan od najvažnijih zakona

Ivan Malenica

 Damjan Tadic/CROPIX

Vlada je odlučila izigrati nalog povjerenika za informiranje da objavi tko su autori novog Zakona o izbornim jedinicama. Povjerenik za informiranje je 24. kolovoza, na temelju žalbe koju mu je podnijela udruga GONG, izdao Vladi nalog da u roku od osam dana objavi imena autora tog Zakona.

Međutim, GONG je u petak, zadnjeg dana toga roka, primio dopis Ministarstva pravosuđa i uprave u kojem se tvrdi da radna skupina za izradu Zakona o izbornim jedinicama nije bila ni formirana, ali u njemu nema odgovora na pitanje tko su autori tog, jednog od najvažnijih, Zakona.

Budući da Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje je formalni nositelj izrade Zakona o izbornim jedinicama, već mjesecima ne želi odgovoriti na pitanje novinara, kao ni na dva pitanja - tko su osobe koje su autori nacrta Zakona o izbornim jedinicama i tko su članovi radne skupine koja ga je izradila. Kako od Ministarstva nije dobio odgovor, GONG se žalbom obratio povjereniku za informiranje Zoranu Pičuljanu.

image

Zoran Pičuljan

Dragan Matic/CROPIX

Grupa MARŠ

Povjerenik je 24. kolovoza naložio Vladi da GONG-u u roku od osam dana odgovori na postavljena pitanja. U petak, zadnjeg dana toga roka, u GONG je stigao "odgovor" Ministarstva u kojem se navodi da radna skupina za izradu nacrta zakona o izbornim jedinicama nije ni postojala, ali i dalje se ne doznaje koje su osobe onda taj Zakon pisale.

"To pitanje su jednostavno odlučili ignorirati", ističu u GONG-u. "Time se zapravo može potvrditi da ‘stručnjaka iz Ministarstva‘, na kojeg su se ranije pozivali premijer i ministar pravosuđa, nije bilo, nego su, kao što su to mediji objavili, Zakon najvjerojatnije uz ministra pisali političari vladajuće stranke, tzv. grupa MARŠ (Malenica, Anušić, Ressler i Šeks)", kažu u GONG-u.

"Čim nam je u petak Ministarstvo pravosuđa i uprave pokazalo da je odlučilo ignorirati nalog povjerenika i da nam i dalje ne želi dati tražene podatke o autorima Zakona, uputili smo dopis povjereniku za informiranje Zoranu Pičuljanu u kojem od njega tražimo da novčano kazni ministra Ivana Malenicu kao odgovornu osobu u tijelu javne vlasti koje krši rješenje povjerenika i uskraćuje javnosti podatke koje ima pravo znati. To je i svojevrsni test za povjerenika da pokaže kako će koristiti svoju novu zakonsku ovlast koju ima zahvaljujući prošlogodišnjoj izmjeni Zakona o pravu na pristup informacijama", rekla nam je direktorica GONG-a, Oriana Ivković Novokmet.

Podsjetila je da ta nova zakonska ovlast omogućava povjereniku za informiranje da odgovornu osobu u tijelu javne vlasti, u ovom slučaju ministra Malenicu, novčano kazni jer nije u zadanom roku od osam dana izvršio rješenje povjerenika i dostavio tražene informacije. Novčana kazna ovrhom mu se obustavlja od plaće.

image

Oriana Ivković Novokmet

Zeljko Puhovski/CROPIX

Naime, sve do prošlogodišnje izmjene zakona, povjerenik za informiranje je u slučajevima kad tijelo javno vlasti ignorira njegov nalog za dostavom traženih informacija, bio prilično nemoćan - morao je protiv čelnika toga tijela pokretati dugotrajne prekršajne postupke i zatim godinama čekati njihov ishod, a ishod bi najčešće bio - zastara. Zahvaljujući tome, čitav niz čelnika tijela javne vlasti i na nacionalnoj i na lokalnoj razini nije snosio nikakve posljedice za izigravanje rješenja povjerenika i ignoriranje obaveze pružanja građanima traženih informacija.

"I dosad je HDZ", podsjeća direktorica GONG-a, "u više slučajeva izigravao zakonsku obavezu o transparentnosti zakonodavnog procesa, ali ovaj slučaj je posebno sporan jer se krši obveza objave imena ljudi koji su radili na iznimno važnom organskom zakonu koji je dio izbornog zakonodavstva".

Banski dvori ignoriraju

GONG je u više navrata ukazivao na netransparentan i isključiv proces izrade zakona o temeljnim političkim pravilima koja se tiču svih političkih aktera te je o tome upozorio Venecijansku komisiju i OSCE/ODIHR.

Osnivanje radne skupine je, ističu u toj udruzi, dio standardne procedure prilikom donošenja zakona, a tu proceduru Vlada detaljno opisuje i na svojim stranicama. I ne samo to, nego je i Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata Vlada i ovaj put odlučila ignorirati odbijanjem da se neovisni stručnjaci uključe u proces izrade jednog od najvažnijih zakona Republike Hrvatske, unatoč širokoj javnoj raspravi koja se godinama vodi o problematici izbornih jedinica.

U demokratskim društvima, upozoravaju iz GONG-a, izborni zakoni mijenjaju se na transparentan način, uključujući opoziciju, stručnjake i civilno društvo. Time se osigurava povjerenje u izborni proces od strane kandidata i birača, a kroz rasprave vladajućih, opozicije, struke i civilnog društva nastoje se pronaći najbolja rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:06