PREMIJER SE ZAPITAO O NOVOM PREKRŠAJNOM ZAKONU

VLADA O PROSTITUCIJI Milanović: 'Kazne za klijente prostitutki? To je tek za raspravu!'

Prostitutka koja ponudi svoje spolne usluge za novac i klijent koji takve usluge zatraži na javnom mjestu bit će kažnjeni novčanom kaznom od jedne do pet tisuća kuna

Prostitutka koja ponudi svoje spolne usluge za novac i klijent koji takve usluge zatraži na javnom mjestu bit će kažnjeni novčanom kaznom od jedne do pet tisuća kuna, a oni koji te usluge i realiziraju - i prostitutka i klijent, bez obzira na to gdje ih realizirali - platit će globu u iznosu od četiri do deset tisuća kuna ili će završiti u zatvoru do najviše 60 dana.

Prijedlog je to iz novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji prvi put u Hrvatskoj predviđa kažnjavanje svih klijenata prostitutki, a koji je na jučerašnjoj sjednici Vlade predstavio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Njime je izazvao oštre kritike ne samo ženskih udruga, nego i samog premijera Zorana Milanovića .

Prijedlog iz vedra neba

Naime, ministar Ostojić Zakon je predložio iz vedra neba, bez ikakve javne rasprave, iako je bio svjestan da je riječ o vrlo osjetljivom pitanju.

- Kazne i za klijente? To je prekršaj? Ili kazneno djelo? - pitao je Ostojića na sjednici premijer.

Nakon što mu je nadležni ministar odgovorio da je riječ o prekršaju za klijente, premijer je nastavio s očitim negodovanjem:

- To je po uzoru na Švedsku? I to samo Švedsku? Dobro. Dobro, dobro... OK, mislim, otvoreno o tome pred javnošću nismo imali nikakvu raspravu. To je ovako jedan prilično smion i avangardan manevar Švedske, međutim postavlja se pitanje zašto neke druge jednako liberalne države nisu išle tim pravcem.

Dakle, to je tema za vrlo ozbiljnu raspravu. Ovako smo to sada odradili iz rukava. Stvar nije tako jednostavna. Dakle, prostituciju treba osuditi i pokušati iskorijeniti, ali načini nisu jednoznačni. Jedan sistem imaju Austrija i Njemačka, za koje ćemo teško reći da su zaostala društva, a drugi sistem Švedska i Norveška - rekao je premijer, ne davši resornom ministru priliku da odgovori i podsjetivši članove Vlade da su u žurbi zbog predstojećih obaveza oko sprovoda predsjednika Sabora.

Austrija i Njemačka, koje je spomenuo, dvije su od osam europskih država koje su prostituciju u potpunosti legalizirale i regulirale.

Lučinovim tragom?

Među premijerovim suradnicima pokušali smo saznati znači li to da se premijer zalaže za legalizaciju, no rečeno nam je da se on jedino zalaže za široku javnu raspravu i da za svako rješenje želi čvrste argumente. Inače, SDP je još 2002., u vrijeme kad je ministar unutarnjih poslova bio Šime Lučin, u sklopu borbe protiv trgovanja ljudima predlagao zakon kojim bi se prostitucija legalizirala.

Ženske udruge u potpunosti se slažu s premijerom da je ovaj Zakon zahtijevao vrlo ozbiljnu i široku javnu raspravu, no samo spominjanje legalizacije izazvalo je njihov bijes.

Austrija i(li) Švedska

U Austriji je prostitucija dopuštena, a kažnjavaju se - i to vrlo visokim zatvorskim kaznama - samo klijenti koji koriste usluge prostitutki mlađih od 18 godina.

Maloljetnice se u tim slučajevima ne kažnjavaju. Prostitutke, prema austrijskom zakonu, moraju redovito na zdravstvene preglede, plaćaju poreze i imaju socijalno osigranje, a pokrajinski zakoni reguliraju gdje se prostitucija smije odvijati (većinom u licenciranim bordelima).

Međutim, statistike pokazuju da su dvije trećine prostitutki žene iz istočne Europe, mnoge od njih žrtve trgovine ženama, a i rijetke su one koje su se registrirale: prema procjenama vlasti, tek svaka peta.

Ženske su udruge prije dvije godine pokrenule kampanju “Ja sam ZA zakon”, u kojoj su tražile da se prostitucija u nas regulira baš kao u Švedskoj.

A to nije model ministra Ostojića po kojem se jednako sankcioniraju i prostitutke i klijenti, kao što je to zaključio premijer Milanović: u Švedskoj su samo klijenti u kažnjivom djelu. Naime, Švedska je još 1999. donijela zakon po kojem prostitutka nije ni u prekršajnom ni u kaznenom djelu, a klijent koji pokušava ili uspije kupiti njezine seksualne usluge - je. To je tada bio jedinstven model u svijetu, a do danas su ga prihvatili Norveška i Island.

- To je model koji želimo i u Hrvatskoj, jer se pokazao najuspješnijim u suzbijanju prostitucije i u Švedskoj ga danas podržava 90% stanovnika - kaže Đurđica Kolarec iz Centra za žene žrtve rata.

Suština je nasilje

Maja Mamula iz Ženske sobe dodaje da je prostitucija - legalna ili ilegalna - eklatantno nasilje.

- Prostitutke su žene na rubu egzistencije koje ni na koji drugi način ne mogu prehraniti obitelj.

Prema istraživanjima o prostituciji u 10 europskih zemalja, 80 posto ih pati od PTSP-a, 90 posto ih je doživjelo vaginalno ili analno silovanje, još veći postotak batinanje i druge vrste zlostavljanja. Uz to, više od 90 posto ih želi izaći iz tog kruga, ali ne mogu - objašnjava Mamula.

Uz Austriju i Njemačku, prostitucija je u Europi legalizirana i regulirana u Nizozemskoj, Švicarskoj, Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj i Latviji. Naše sugovornice ne znaju ima li u Europi igdje, osim u Sloveniji, model po kojem se jednako kažnjavaju i klijenti i prostitutke.

Postojeći hrvatski zakonodavni okvir doista je katastrofalan: klijenti nisu u kažnjivom djelu čak ni kad je prostitutka maloljetna! To će ispraviti novi Kazneni zakon, koji stupa na snagu 1. siječnja 2013., a koji za takve klijente propisuje kaznu do 15 godina zatvora. Kaznom zakona do deset godina kaznit će se i klijenti odraslih prostitutki, ali samo ako su znali ili morali znati da je riječ o prostitutki koja je na to navedena silom.

Udruge: Legalizacija je čisti užas

- Legalizacija je apsolutni užas, što su primjeri zemalja koje su se u to upustile i pokazali pa mnoge od njih sada razmišljaju o povratku na staro.

Iako se kao glavni motiv legalizacije uvijek navodi zaštita žena i njihova zdravlja te suzbijanje trgovanja ženama, pokazalo se da trafficking nakon legalizacije upravo počinje cvjetati, da se žene ne kontroliraju jer se, zbog trajne stigme, ne registriraju, a glavni efekt je punjenje državnog budžeta - kaže Maja Mamula iz Ženske sobe

- Naravno da se žene ne žele registrirati, jer im svakako nije stalo da im u radnoj knjižici piše da su radile kao prostitutke. Niti jedna od njih se tim poslom ne želi baviti zauvijek - kaže Đurđica Kolarec iz Centra za žene žrtve rata. ( K. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 01:30