PALAC GORE

BRIGITTCHEN IZ KOBLENZA Prostitutka čije su usluge koristiligastarbajteri Imotske krajine osvanulana jumbo plakatu usred Ciste Provo

Ako ste se posljednjih dana zaputili starom cestom preko Trilja do Imotskog, niste mogli ne prikočiti u Cisti Provo... Tamo vas s jumbo-plakata palcem pozdravlja jedna simpatična dama u godinama. Kako će se ispostaviti, dobar dio ovdašnje populacije gospođu zna iz - prve ruke, piše Slobodna Dalmacija .

Ime joj je Brigitte, prezime Karbach, ali svi su je odmila zvali Brigittchen. Rodila se 1941. i radila u Koblenzu cijeli svoj život, do smrti 2008. godine. Bila je prostitutka, ali to vijećnicima Koblenza nije smetalo da je proglase počasnom građankom.

Štoviše, da snime film “Palac za Koblenz”, u kojemu je prikazana ravnopravno s drugim uglednicima ovoga grada na Rajni od stotinjak tisuća stanovnika.

Brigitte u mladim danima

A ni stari gastarbajteri Imotske krajine nisu imali ništa protiv još jednom vidjeti staru prijateljicu. Ne bismo znali ništa od ovoga da nam to nije objasnio autor plakata Boris Šitum.

Na tom se prostoru, inače, svakog mjeseca predstavlja jedan suvremeni hrvatski i svjetski umjetnik, u sklopu projekta “Kalendar”, kojeg treću godinu zaredom organiziraju Udruga KVART i HULU iz Splita.

Jumbo-plakat se nalazi na privatnom posjedu i koristi se isključivo za umjetničke svrhe, s namjerom da stvaralaštvo izvuče iz uobičajenog galerijskog konteksta, po sistemu “jedan mjesec, jedan umjetnik”. Srpanj je Borisov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 02:30