OŠTRO PRIOPĆENJE

Vlada: Milanović ponovno iznosi laži, svjesno je propustio obaviti svoju dužnost‘

Dodali su kako je parlamentarna većina predvođena SDP-om u vrijeme Vlade Zorana Milanovića donijela 14 takvih zakona

Milanović i Plenković

 Ante Cizmic/Cropix

Predsjednik RH Zoran Milanović ponovno iznosi laži u vezi sa stupanjem na snagu Zakona o izbornim jedinicama, poručili su u četvrtak iz Vlade, a naveli su i popis zakona s odredbama o stupanju na snagu točno određenog dana, odnosno zakone čije je proglašenje potpisano u roku kraćem od 8 dana.

Obrazloženja koja je iznio ne odgovaraju postupanju ni ranijih predsjednika, kao ni njega samog u ulogama predsjednika Vlade i predsjednika Republike, poručuju iz vlade dodavši primjerice kako je parlamentarna većina predvođena SDP-om u vrijeme Vlade Zorana Milanovića donijela je 14 takvih zakona.

Navode tako, među ostalim, izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Zakon o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade RH u europskim poslovima, izmjene Zakona o trošarinama, Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, Zakon o hrani, Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, Zakon o službenim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, Zakon o morskom ribarstvu...

Među ostalim navode i Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva EU donesen u mandatu predsjednika vlade Tihomira Oreškovića.

U priopćenju napominju i kako je predsjednik Republike Milanović nedavno (28. lipnja 2023.) potpisao odluku o proglašenju Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi na isti dan kad je Hrvatski sabor i donio navedene zakone.

Milanović se ranije osvrnuo na Zakon o izbornim jedinicama te je kao lažne odbacio tvrdnje premijera Andreja Plenkovića da je i prije potpisivao zakone za koje se znalo s kojim datumom stupaju na snagu te je ustvrdio da nikada nije potpisao one s točno definiranim datumom.

"Predsjednik Republike je svjesno propustio obaviti svoju dužnost i potpisati odluku o proglašenju Zakona o izbornim jedinicama u roku koji bi omogućio stupanje na snagu onako kako je predvidio Hrvatski sabor uzimajući u obzir odluku Ustavnoga suda, koji je ukinuo postojeći Zakon o izbornim jedinicama s 1. listopada 2023.", poručili su iz Vlade.

Vlada je danas Hrvatskom saboru uputila prijedlog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Time otklanjamo formalnopravne nedostatke koji su nastali kao posljedica nepotrebnog, štetnog i presedanskog postupka predsjednika Republike, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:10