KAZNENA PRIJAVA

VJEROVNICI PROTIV KRALJA SAPUNICA 'Majetić HRT-u nudi novu seriju, a ostavio je 100 milijuna kuna duga!'

Majetić: I ja sam izgubio stan, ali moram dalje raditi!
 Boris Kovačev/CROPIX

Kad sam ugledala Romana Majetića u vašim novinama kako Hrvatskoj radioteleviziji opet želi prodati neku seriju, jako sam se naljutila. Zbog njega sam nedavno morala podići kredit od 20-ak tisuća kuna kako bih podmirila poreze i prireze jer nam je Porezna uprava poslala ovrhu - požalila nam se umirovljenica iz Zagreba (podaci poznati redakciji).

Kredit je podigla kako bi podmirila obveze prema državi nastale u vrijeme kad je njezin suprug, također umirovljenik, radio kao scenski radnik na snimanju serije “Ponos Ratkajevih”. Na projektu ga je angažirao producent Roman Majetić, tadašnji suvlasnik AVA produkcije, koja nije podmirila navedene obveze prema tom zagrebačkom umirovljeniku pa je Porezna uprava sjela na njegov račun.

Kap u moru dugova

No, to potraživanje tek je kap u moru dugova koje je Majetić ostavio iza sebe producirajući serije kao što su “Villa Marija”, “Ponos Ratkajevih” i druge, a riječ je o dugovima koji dosežu gotovo sto milijuna kuna. Svojedobno mu je u toj tvrtki partner bio Tonči Huljić s kojim se poslije razišao, a koji jučer nije želio ništa komentirati. Majetić, pak, kaže da ne bježi od dugova, ali da mu je “savjest čista”. Stoga je prije par godina preuzeo tvrtku Kreativna produkcija d.o.o. s kojom ide u poslovne pothvate.

Ovaj put kao osnivač tvrtke vode se Majetić te tvrtka Coproduction Ltd. prijavljena u offshore zoni Belizeu.

Upravo preko te tvrtke Majetić sada nudi Hrvatskoj radioteleviziji seriju “Ja, Che Guevara”.

- Pa kaj bih ja sad trebao? Više nikada ne raditi - komentira Majetić i dodaje da nije ni prvi, ni zadnji u Hrvatskoj kojem je propao posao.

- Ali među rijetkima sam koji su u tom postupku izgubili vlastitu imovinu: ovršeni su moj stan i stan moje majke koji su u prodaji - kaže Majetić dodajući da zbog toga mora dalje raditi.

Stečajni upravitelj Jure Marušić koji je vodio stečaj nad Majetićevom producentskom kućom AVA kaže da je riječ o ukupnim dugovima koji dosežu i do sto milijuna kuna.

Tvrtka je, kaže Marušić, u vlasništvu imala samo opremu, koju je prodao za 300-tinjak tisuća kuna.

- Jedino što sam mogao učiniti bilo je podnijeti kaznenu prijavu za nesavjesno poslovanje, što sam i učinio - kaže Marušić i dodaje da je Majetić ostao dužan svima: bankama, Poreznoj, radnicima. U završnom računu koji je stečajni upravitelj podnio zagrebačkom Trgovačkom sudu navodi sljedeće:

“Imajući u vidu ogroman nesrazmjer imovine i obveza društva smatrali smo kako postoji osnova za kaznenu odgovornost ranijeg zakonskog zastupnika Majetića, pa je protiv njega podignuta kaznena prijava s odštetnim zahtjevom. Zbog nesavjesnog poslovanja direktora društva gotovo cjelokupna potraživanja vjerovnika ostat će nenamirena”.

Završni račun

Stečajni upravitelj Marušić u završnom računu također navodi da je pokušao pobiti Ugovor o kupoprodaji nekretnine od 7. travnja 2008., kad je Majetić od tvrtke AVA preuzeo nekretninu od 200-tinjak četvornih metara u Zagrebu. Jer Stečajni zakon, naime, podrazumijeva pobijanje pravne radnje dužnika namjernim oštećenjem vjerovnika.

“Iz povijesnog izvatka iz zemljišnih knjiga za predmetne nekretnine razvidno je kako su na istima upisana založna prava u korist Hypo Alpe-Adria-Bank, i to za iznos od milijun eura, te za iznos od 4,3 milijuna kuna. Čak i u slučaju da su ispunjene sve pretpostavke za pobijanje predmetnog Ugovora o kupoprodaji nekretnina, stečajni dužnik kao tužitelj u parnici radi pobijanja predmetnog Ugovora ne bi mogao uspjeti u sporu iz razloga što su upisana založna prava i pokrenuti ovršni postupci nad nekretninama.

I kada bi se poništio Ugovor o kupoprodaji, ne može se očekivati da bi stečajni vjerovnici imali bolje mogućnosti namirenja tražbina jer upisana založna prava i pokrenuti ovršni postupci imaju prednost”, navodi se u završnom računu stečajnog postupka.

Podaci o blokadama

Na adresi na kojoj se nalazi Majetićev stan koji je ovršen prijavljena je nova Majetićeva tvrtka Kreativna produkcija d.o.o. Ovaj put kao suosnivač vodi se tvrtka Coproduction Ltd., smještena u offshore zoni Belizeu.

Tvrtka je 2012. ostvarila prihode od 1,1 milijun kuna, a lani samo 600 kuna te je godinu završila s gubitkom od 200-tinjak tisuća kuna.

Računi tvrtke bili su u blokadi nekoliko puta: u 2014. račun je bio u blokadi dva puta, jednom nešto više od mjesec dana, drugi put više od 100-tinjak dana, a godinu ranije više od 200 dana. Podaci o blokadama vode se u financijskom servisu, tvrtka ima temeljni kapital od 20 tisuća kuna, a Majetić je član društva, direktor i osnivač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 03:07