STOTINJAK TRAKTORA

Virovitički seljaci krenuli traktorima u Zagreb, zaustavila ih policija

Čelnik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac spominje i mogućnost da seljaci 'blokiraju sve što se bude moglo'
 Damir Glibušić / CROPIX

NOVO >>>>> 18:00 Seljaci Virovitičko-podravske županije nakon 10 dana prosvjeda oko podneva su s 27 traktora krenuli prema Zagrebu. Nakon što su prošli 50-ak kilometara policija je ih je zaustavila u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i ne dopušta im nastavak puta, javlja HTV. Seljaci s vinkovačke obilaznice traktorima su pokušali probiti policijsku blokadu i krenuti prema Zagrebu. S policijom su postigli dogovor da u metropolu krenu samo 4 traktora. Ostatak je i dalje na vinkovačkoj obilaznici gdje čekaju ministra Petra Čobankovića. Došlo je do verbalnog sukoba seljaka i policije. Izrečene su teške riječi na račun ministra, Vlade i policije.

12:45 Seljaci-prosvjednici s virovitičkog područja krenuli su nešto poslije 11 sati traktorima prema Zagrebu,. Organizator prosvjeda u Virovitičko-podravskoj županiji Zvonko Pipić očekuje da će u Zagreb doći stotinjak traktora, javlja HTV.

Ministar Čobanković nije nam se javio i više nemamo što čekati, idemo u Zagreb pred Ministarstvo poljoprivrede (u Vukovarskoj ulici), a ako nas tamo ne puste prosvjedovat ćemo na Trgu Francuske Republike, rekao je Pipić.

11:54 - Seljaci koji već deset dana prosvjeduju u najistočnijoj hrvatskoj županiji u subotu rano ujutro spremali su se krenuti put Zagreba, no od toga su, kako tvrde, zasad odustali.

Čelnik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac novinarima je rekao da su dali ultimatum da im se do 11 sati javi netko iz Vlade. Na blokadnom punktu južne vinkovačke obilaznice kod Jarmine u subotu se spominjala i mogućnost da se seljaci tijekom dana susretnu s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem.

- Nadam se da će, za dobro svih nas, do toga doći što prije - rekao je Pokrovac dodavši kako su trenutačno po pitanju seljačkih prosvjeda „sve opcije otvorene“. Pokrovac spominje i mogućnost da seljaci „blokiraju sve što se bude moglo“.

Nešto poslije deset sati, seljaci koji prosvjeduju u selu Ilača upalili su traktore i pomaknuli punkt prema kraju sela u smjeru Tovarnika i graničnog prijelaza sa Srbijom.

Cesta prema Jarmini je blokirana, propuštaju se samo mještani Jarmine, i dalje su traktori i u Podgrađu, a Pokrovac je rekao da je otvoren novi blokadni punkt u Brodsko-posavskoj županiji, u mjestu Vrpolje.

Pokrovac kaže da je na cestama 300-tinjak traktora, dok policijski podaci govore o 100-tinjak.

Seljaci s istočnog dijela Brodske županije pridružili se seljacima-prosvjednicima

SLAVONSKI BROD/VRPOLJE - Seljacima koji prosvjeduju u Vukovarskoj i Virovitičkoj županiji pridružilo se danas, oko 10 sati, i 20-ak seljaka s istočnog dijela Brodsko-posavske županije sa 10-ak traktora. Seljaci, članovi Sindikata hrvatskih seljaka, za sada s traktorima stoje uz cestu kod Vrpolja u očekivanju dolaska ministra Čobankovića koji bi se, navodno, s njima trebao sastati „negdje u Slavoniji“. - Tijekom dana očekujemo dolazak još desetak traktora. Naše okupljanje je više spontano u znak potpore seljacima koji prosvjeduju na vukovarskim i virovitičkim prometnicama - kaže Marijan Bakavić, jedan od organizatora prosvjeda. (žm)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 13:01