TRAŽENJE KOMPROMISA

'Retkovački sporazum'ostao nepotpisan: Ministar i seljaci dogovorili - novi krug pregovora

Neke su točke dogovorene, ostale su sporne potpore. Ako drugi krug pregovora ne uspije, seljaci su najavili novi izlazak na ceste
 Vlado Kos / Cropix

RETKOVCI - Čak pet sati trajali su u Retkovcima u subotu pregovori ministra poljoprivrede i 'seljačkog sindikata“ Tomislava Pokrovca, a dogovorili su - novi krug pregovora. „Retkovački sporazum“ s devet točaka, iako pripremljen, ostao je tako nepotpisan.

Pregovori će se nastaviti 5. travnja u Zagrebu . Spornim se pokazao financijski dio oko kojeg je ministar, nakon što su se traktori seljaka povukli s cesta, ostao nepopustljiv.

- Dodatnih novaca nažalost, nema - izjavio je novinarima ministar Čobanković objasnivši kako bi isplata 250 kuna, do punog iznosa poticaja, značila sumu od 180-190 milijuna kuna dok bi ona, ako bi i sve druge isplate išle na maksimalni iznos, narasla do ukupno 760 milijuna kuna.

Dodao je kako ne može prihvatiti nikakve daljnje obveze koje zadiru u proračun podsjetivši na odluku Hrvatskog sabora o ne povećanju rashodovne strane proračuna i Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Rekao je da su u Retkovcima dogovarali „druge mjere“ koje mogu pomoći boljem položaju poljoprivrednika. Naveo je i da u Hrvatskoj, otkako postoji sadašnji sustav potpora, nikada te potpore nisu bile isplaćene u punom iznosu - lane je to bilo 86,6, a ove godine „relativno visokih“ 88,5 posto. Udovoljiti se ne može ni zahtjevu o cijeni plavog dizela od 4 kune, no ministar vjeruje u daljnji trend rasta cijene poljoprivrednih proizvoda.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac nije zadovoljan, no ministru će se „dati prostora“ do novog sastanka.

- Neke su točke dogovorene, ostale su sporne potpore. Ako drugi krug pregovora ne uspije, morat ćemo opet na ceste - rekao je Pokrovac jer se seljaci „ne mogu oprostiti od 250 kuna poticaja“.

Ministru su ponudili i da taj novac ode onkološkoj bolnici, samo neka bude isplaćen „jer je to da nema novca potrošena priča“.

Zvonimir Pipić iz Virovitičko-podravske županije komentirao je kako je ministru puno lakše pregovarati sada kad su traktori otišli s cesta, no nada se da će pregovori 5. travnja ipak "rezultirati kvalitetnijim sporazumom od onog u Grabarju".

Rekao je i da zbog prosvjeda ne bi smjelo biti sankcija prema seljacima. U tzv. Retkovačkom sporazumu 'seljački sindikat' zahtjeva, među ostalim, izradu državne strategije poljoprivredne proizvodnje za narednih 10 godina, isplatu poticaja, nižu cijenu zakupa i kupnje poljoprivrednog zemljišta, što hitniju isplatu kapitalnih ulaganja, reprogame kredita i deblokadu poslovnih računa poljoprivrednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 10:44