WRC CROATIA RALLY

Viliam Prodan o WRC drami: Mogli smo uzeti drugi turbo, ali ne bi bilo u duhu sporta

Automobil je ubacio u sigurnosni program, pokušali smo ga nekoliko puta resetirati, ali nije bilo pomoći. Ostali smo bez turba, objašnjava Prodan
WRC rally

Puno se očekivalo do Viliama Prodana i Zorana Raštegorca na Croatia rallyju. Nakon dobro obavljenog posla na prvom WRC reliju sezone u Monte Carlu, hrvatska posada vrlo brzo krenula je s pripremama za nastup pred svojom publikom i na start su stigli spremni za novo odmjeravanje snaga s najboljima. Nažalost utrka je za Prodana i Raštegorca završila već na drugom brzinskom ispitu.

Živost

- Krenuli smo vrlo živo prvih kilometar dva, ali onda je uslijedilo neugodno iznenađenje. Cesta je bila ishabana, raskopana, vlažna, klizava i totalno bez gripa. Brzinac koji je u pripremi relija izgledao kao nekakvo zagrijavanje za ono što tek slijedi, postao je jako zahtjevan i težak što je na samom startu potvrdilo izlijetanje Rovanpere, a potom i popodnevni prolaza kada se to isto skoro dogodilo Ogieru. Ipak odradili smo ga dobro, s dozom opreza da ne pogriješimo bez veze odmah na početku.

Unatoč neočekivano zahtjevnom ispitu Prodan je prvi ispit odradio solidnim tempom i vremenom kojim je ušao među prvih deset u konkurenciji Rally4 automobila. No, drugi ispit bio je ujedno i posljednji za hrvatsku posadu.

- Drugi je bio puno čišći i uzeli smo dobar tempo, ali nakon 10-ak kilometara otkazala je tehnika. Automobil je ubacio u sigurnosni program, pokušali smo par puta gašenjem-paljenjem resetirati ga, ali nije bilo pomoći. Kada smo se vratili u servis postalo je jasno da smo ostali bez turbo punjača i to je bio kraja za nas.

image
WRC rally

Uspio je Prodan pronaći novi turbo, ali prema strogim pravilima WRC-a, rezervni dio koji nije među prijavljenim na početku relija, ne može se koristiti.

- Ford jamči 4000 km za turbo, a naš je imao tek 500 i nismo ni razmišljali da bi nam mogao otkazati. Možda smo mogli nastaviti utrku s novim, ali bilo bi to protiv pravila, a to ne želim. Nažalost i to je dio sporta, zaključio je Prodan koji još nije odlučio u kojem će smjeru krenuti njegov nastavak sezone.

Oduševljenje

- Imamo nekoliko opcija o kojima ćemo odlučiti u dogovoru s našim sponzorima. Postoji mogućnost da nastavimo s natjecanjem na Prvenstvu Hrvatske, ali i da se opredijelimo za nastupe izvan granica Hrvatske. Treća opcija bio bi još jedan WRC ove sezone, ali budući da na Croatia rallyju nismo ostvarili rezultat kojem smo se nadali, WRC je trenutno u drugom planu, istaknuo je Prodan koji je nastavio pratiti utrku.

- Znao sam da će biti gusto. Da će se rasplet čekati do posljednjeg brzinca. Oduševio me veliki broj gledatelja, možda to nije najbolje u ovim vremenima covida, ali mislim da smo reli približili ljudima i da se stvaraju nove generacije poklonika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:36