PREGLED TJEDNA

VIDEO ‘To u Ustav neće ući‘: Kako je Plenković u tjednu slavlja pro-lifera glatko odbio zahtjev oporbe

Premijer kaže da nema potrebe da se pobačaj stavlja u Ustav jer je pravo na njega regulirano zakonom i usklađeno s Ustavom

Andrej Plenković

Dok ukrajinska obrana počinje pucati, američki predsjednik Joe Biden najavljuje masovno naoružavanje te zemlje. Dobit će, kaže, dodatnih 800 milijuna dolara za oružje, a najavio je da će im poslati i više od 600 tenkova, 140 tisuća protutenkovskih sustava, gotovo 500 artiljerijskih sustava, napredni lansirni sustav... Nakon očekivanog pada turske blokade čelnici zemalja članica NATO-a u četvrtak su donijeli odluku o pozivanju Finske i Švedske u najjači vojno-politički savez u povijesti. Ruska invazija na Ukrajinu promijenila je geopolitičke postavke na Starom kontinentu tako drastično da su se te dvije skandinavske države, koje su u hladnoratovskoj eri bile vojno neutralne, odlučile pridružiti SAD-om predvođenom savezu.

Cijene goriva nastavljaju rasti, a Vlada više nema previše manevarskog prostora za ublažavanje udara. Smanjila je trošarine, zamrzavala cijenu više puta, odredila maksimalne marže trgovaca, a sada se očekuju nove mjere. Preostaje im još snižavanje trošarina do minimalne visine koju propisuje EU - prostor je širok samo 37 lipa po litri benzina i 19 lipa po litri dizela. No, zato je na stolu ideja da se od rujna socijalno ugroženim građanima dijele vaučeri za gorivo. Mjera još nije razrađena, ali bi vjerojatno funkcionirala kao i ona gdje se dijele vaučeri za struju i plin za oko 80.000 građana.

Čini se da je automobilima koji imaju motore s unutarnjim izgaranjem - benzincima i dizelašima, dakle - konačno odzvonilo. Od 2035. godine na tržištu Europske unije bit će zabranjena prodaja svih takvih vozila - od automobila do autobusa i kamiona. Odluku su donijeli resorni ministri država članica Unije na ovotjednom sastanku Vijeća Europske unije u Luksemburgu.

Paralelno s uvođejem eura, Hrvatska će od 1. siječnja iduće godine postati i članica šengenske zone. Vijeće EU donijelo je odluku da se s prvim danom 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim granicama između Hrvatske i ostalih članica šengenskog prostora, a od 26. ožujka i u zračnim lukama.

"Pobačaj u Ustav neće ući", poručio je premijer Andrej Plenković i glatko odbacio zahtjev oporbe da se u paketu s ustavnim uređenjem referenduma u Ustav unese i pravo žene da odlučuje o svom tijelu. Nema potrebe, smatra Plenković, jer je to pravo definirano zakonom i u skladu je s Ustavom. Lijeva oporba se ne slaže s njim, a desna likuje nad odlukom Vrhovnog suda SAD-a koji je ukinuo presudu koja je dozvoljavala pobačaj i to pitanje prepustio saveznim državama. Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta kaže da je to velika pobjeda za sve ProLife udruge u svijetu, a predsjednik SDP-a Peđa Grbin počinje prikupljati potpise u Saboru za vraćanje prava na pobačaj u Ustav.

Ivici Puljku i njegovoj ekipi nimalo nije naštetila "seks afera" u kojoj su se našli njegovi bliski suradnici, a o kojoj su mediji brujali uoči izbora u Splitu. Naprotiv! Dosadašnji gradonačelnik premoćno je pobijedio u prvom krugu, a malo je nedostajalo da njegov Centar osvoji i potpunu većinu u Gradskom vijeću. Trebat će im, naime, samo jedna ruka sa strane. No, HDZ je zato sa svojim nezavisnim kandidatom, liječnikom Zoranom Đogašem, doživio debakl. Rezultati izbora pokazali su i pad Željka Keruma, SDP-a i Mosta koji su dobili po dva mandata u Vijeću, dok su Možemo i Pametno za Split i Dalmaciju, koji su na prošlim izborima išli zajedno i osvojili tri mandata, sada ostali ispod praga.

Nakon potopa njihova nestranačkog kandidata u prvom krugu izbora za gradonačelnika Splita, HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader stao je u ponedjeljak pred novinare i pokušao objasniti zašto birači njegove stranke nisu bili previše zainteresirani za odlazak na birališta: "Ljeto je, vrućina. Znate kako je to u Splitu, fjaka. Vidjet ćete u drugom krugu".


*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:37