PREGLED TJEDNA

VIDEO: Val ostavki splitskih HDZ-ovaca, afera ‘Daj 5‘ u rukama policije i odlazak Čačića iz vladajuće većine

HDZ je na splitskim izborima doživio debakl. Njihov eksperiment s nestranačkim kandidatom pokazao se neuspješnim

Zoran Đogaš; Ivica Puljak; Vice Mihanović

 /Cropix

Potpisom na dokument o ulasku Hrvatske u europodručje, Zdravko Marić je nakon šest i pol godina završio mandat ministra financija. Ministar zbog kojega je svojedobno zamalo pala Vlada otišao je kao jedan od omiljenijih članova Vlade Andreja Plenkovića.

Sada ga čeka dugo, toplo ljeto na jahti bez dosadnih paparazza.

Njegovog nasljednika Marka Primorca čeka puno neizvjesnosti koje donosi podivljala inflacija. On je u petak potvrđen u Saboru. Smatra kako je porez na nekretnine dobra stvar, ali kako nije dobar trenutak za to.

S odlaskom Zdravka Marića iz Vlade ostalo je upražnjeno i jedno potpredsjedničko mjesto, a u tu fotelju zasjeo je ministar prometa, Oleg Butković. Moćni HDZ-ovac bio je logičan izbor, a Plenković ga se htio riješiti na lokalnim izborima i gurnuti ga za protukandidata SDP-ovom županu Zlatku Komadini.

Ivica Puljak, nakon uvjerljive pobjede, ostao je na čelu Splita. U drugom krugu izvanrednih izbora porazio je HDZ-ovog nestranačkog kandidata Zorana Đogaša i to s velikom razlikom.

HDZ je, s druge strane, doživio debakl. Ovo im je drugi poraz u godinu dana. Njihov eksperiment s nestranačkim kandidatom pokazao se neuspješnim, a nisu uspjeli ni godinu prije kad je u utrku išao šef splitskog HDZ-a Vice Mihanović. Dan nakon izbora Mihanović je podnio ostavku, ali to po svemu sudeći neće biti dovoljno.

Naime, loše stanje i u gradskom i županijskom ogranku stranke upućuje da su problemi HDZ-a u Dalmaciji puno dublji, a dio tamošnjih članova glavnog krivca za to vidi u županijskom šefu Anti Sanaderu. No, on ostavku nije ponudio.

Aferom Sanje Musić Milanović "Daj 5" bavit će se policija budući da je nastavnica rekla kako je ocjenu mijenjala jer je od nje to traženo.

Prema nalazu prosvjetne inspekcije, sinu Sanje i Zorana Milanovića neće biti poništene petice koju su mu naknadno zaključene umjesto već upisanih četvorki. Ravnateljici Klasične gimnazije izrečen je prekršajni nalog zbog manjkavosti u školskoj dokumentaciji, a nastavnica matematike vjerojatno će dobiti pisano upozorenje jer je mijenjala ocjene.

No, predsjednikova supruga nije samo slala mail u školu, već je nekoliko sati od zaključenja ocjena, osobno došla u Klasičnu gimnaziju na sastanak s ravnateljicom, a potom ju i zvala na telefon.

Pukla je ljubav između Radimira Čačića i HDZ-a. Predsjednik Reformista od jeseni više neće biti dio saborske većine. Kao razlog napuštanja koalicije naveo je da se ne realizira projekt brze pruge od Zagreba prema sjeveru.

Na oproštaju od kolega uz samoborske kremšnite zahvalio se na suradnji i rekao kako nije do kraja zatvorio vrata HDZ-u. Ukoliko se brza pruga počne realizirati, onda mogu razgovarati nakon nekih idućih izbora.

Odlaskom Čačića, saborska je većina pala na minimalnih 76 ruku, a drži je na okupu bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, koji je u aferi "Janaf" optužen za korupciju. Treba vidjeti i hoće li Hrvoje Zekanović na jesen postati novi HDZ-ov žetončić.

Toni Turčinov, nezavisni načelnik Murtera, digao je ljestvicu besramnosti na novu, najvišu razinu. Mladi bivši HSS-ovac, potom član Hrvatske demokršćanske stranke, a onda nezavisni načelnik u drugom mandatu ispeglao je 1560 eura na službenoj kartici u - austrijskom bordelu.

Portal Telegram otkrio je kako je Turčinov 2019. prilikom službenog posjeta Austriji posjetio bordel koji je nudio erotično iskustvo, a načelnik je mogao birati intimno druženje s 10 do 15 djevojaka. Smišljao je danima opravdanje, pa je ispalio da je došlo do "greškice". On je zapravo htio intimno druženje platiti svojom karticom, ali je, eto, nekako slučajno iz džepa izvukao općinsku. Kako bi potkrijepio ta suluda objašnjenja, pojasnio je da je zapravo murterskoj delegaciji iz svog džepa platio smještaj u hotelu. No, okrilo se da je Turčinov krivotvorio račun kako bi prikrio skandal, pa će se sada njime baviti i USKOK.

"Imamo rekordan broj zaposlenih od samostalnosti koji pokazuje rezultate od milijardu i 640 milijuna zaposlenih", ispalila je saborska zastupnica HDZ-a Majda Burić govoreći o još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni. U pokušaju da po diktatu stranke što više nahvali Vladu Andreja Plenkovića, Majda Burić ipak je "malo" pretjerala.


*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:53