83 GLASA 'ZA', 6 'PROTIV'

VIDEO Sanader s flasterom na glavi glasovao za proračun, oporba napustila sjednicu

Izlazak opozicije HDZ-ovci su popratili povicima. 'Vi uvijek napuštate kad je gusto!', 'Niste Kukuriku nego kukavice!'. 'Ovakav proračun vodi našu djecu u dužničko ropstvo', kažu iz oporbe
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - S 83 glasa “za” i 6 “protiv” Sabor je danas izglasao Državni proračun za 2011. godinu. Ruku podrške za prijedlog Vlade Jadranke Kosor digao je i bvši premijer, a sada nezavisni zastupnik Ivo Sanader koji se pojavio u Saboru s flasterom na glavi.

- Rekao sam da neću rušiti parlamentarnu većinu koju sam stvarao. Proračun je najvažniji dokument, a ovaj je na tragu onoga na čemu smo dobili izbore 2007. godine - pojasnio je Sanader zašto je digao ruku za proračun Kosoričine Vlade. Na komentar Jadranke Kosor da joj njegova ruke podrške ništa ne znači, samo je kratko odgovorio: - Dobro, to mene ne zanima - rekao je Sanader.

Kosor: Sanaderov glas 'za' nije važan. On nije član HDZ-a

Protiv su bili sva tri zastupnika HDSSB-a, HSP-ovac Daniel Srb, laburist Dragutin Lesar te Ivica Pančić iz Hrvatskih socijaldemokrata.

Nakon ustavnih promjena, ovo je prvi proračun za čije je izglasavnje potrebna natpolovična većina svih zastupnika, odnosno najmanje 77 glasova.

Veći dio opozicije napustio je sabornicu neposredno prije izglasavanje.

- Vladajuća većina nije voljna mijenjati fiskalnu i gospodarsku situaciju. Zato ćemo ostaviti vladajućoj koaliciji da sami preuzmu odgovornost za to - obrazložio je Slavko Linić zašto SDP neće ni biti u sabornici za vrijeme glasanja o proračunu.

- Bili smo spremni podræati dobre poteze i prijedloge Vlade, ali ovakav proračun potvrđuje nemoć suočavanja s problemom, ne čuva standard građana nego vam omogućava još nekoliko mjeseci vlasti, vodi slomu mirovinskog sustava, a našu djecu u dužničko ropostvo - rekao je Zlatko Koračević iz Kluba HNS/HSU.

Izlazak opozicije iz sabornice uoči glasanja, HDZ-ovci su popratili povicima. “Vi uvijek napuštate kad je gusto!”, “Niste Kukuriku nego kukavice!”.

I sa govornice, šef Kluba HDZ-a poručio je slično:

- Opozicija je imala pravo na podnošenje amandmana, što nisu učinili, a nisu izradili ni alternativni prijedlog. Povukli su se zbog neimanja ideja. Sabor je hram demokracije, a napuštaju ga oni koji imaju velike grijehove. Oprostimo im, jer ne znaju što čine - poručio je Hebrang opoziciji.

Prije glasanja, saborska većina nije podržala ni tridesetak amndmana dvojice zastupnika, a koje je već ranije odbila i Vlada.

Nezavisni zastupnik Zoran Vinković podnio je 17 amandmana teških oko 300 milijuna kuna kojima je tražio preraspodjelu za regionalne projekte, prije svega za Slavoniju i Đakovo, ali i za veću naknadu slijepim osobama, Hrvate u BiH slično.

- Da sam ja Đurđa Adlešič, možda bi to i prihvatili - protestirao je Vinković aludirajući da Vlada popušta nekim zastupnicima kako bi osigurala dovoljan broj ruku u Saboru.

O 16 amandmana HSP-ovca Daniela Srba, Sabor nije ni raspravljao jer, kako je objasnio predsjedavajući Luka Bebić, nisu podneseni sukladno zakonu.

- Očekivao sam da ćete naći neke formalne razloge, jer vam ne odgovara što vas upozoravam na nacionalnu segregaciju - rekao je Srb koji se amandmanim protivio izdvajanju 1,5 milijuna kuna za ZVO, a tražio je i da se smanje sredstva za općine s većinskim srpskim stanovništvom.

Podsjetimo, državni proračun za iduću godinu predviđa prihode od 107,4 milijarde kuna, a rashode od 122,3 milijarde kuna, uz deficit od 14,9 milijarde kuna odnosno 4,3 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 08:56