PREGLED TJEDNA

VIDEO: Našim liječnicima nije lako. Zavodljivim sirenama iz privatnih klinika odolijevaju samo do ručka

U nekim bolnicama, ali i Ministarstvu zdravstva, primijetili su, naime, da ambulante rade do 13 sati i da poslije toga doktori nestanu

Vili Beroš

 Cropix, Ilustracija: Vesna Veselić

Našim liječnicima nije lako. Zavodljivim sirenama iz privatnih klinika uspijevaju odolijevati samo do ručka. U nekim bolnicama, ali i Ministarstvu zdravstva, primijetili su, naime, da ambulante rade do 13 sati i da poslije toga doktori nestanu. Sinulo im je da zbrišu u privatne klinike. Ministar Vili Beroš kaže da to ne može tako i da će uvesti red. Najavio je da tamo gdje su duge liste čekanja i gdje se ne ispuni norma više neće biti rada kod privatnika. Beroševu najavu uvođenja normi i strože kontrole uglavnom su pozdravili ravnatelji bolnica, dok su liječničke udruge najavile otpor.

Reda je željan i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić: "Ako se želi ubrzati rad sudova, presudno je da svake godine na njih ne dolazi milijun novih predmeta". Od Vlade traži da obuzda "državno parničenje" - međusobne tužbe tvrtki i ustanova u državnom vlasništvu. Za pokretanje takvih parnica okrivljuje nesposobne i neodgovorne uprave, te upozorava da bez obzira na ishod parnice jedno od dva državna poduzeća na koncu ionako mora platiti trošak postupka i dug s kamatama.

Beroš i Dobronić nisu jedini koji žele uredno upravljati.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina osim prostora poželio je urediti i stanje na svom bankovnom računu. No, Trgovački sud u Zagrebu odbio je njegovu tužbu kojom je pokušao izaći iz suvlasništva u tvrtki Kupari Luxury Hotels, te mu presudio da plati sudske troškove u visini od oko sto tisuća kuna. Riječ je o nepravomoćnoj presudi, a ministar je za svoj udio u tvrtki od deset posto u sudskom postupku tražio čak 67,5 milijuna kuna. Sud je utvrdio da tvrtka ima novog suvlasnika s kojim ministar Paladina nikad nije poslovao, stoga smatra da nije dokazao da ima problema u ostvarenju svog vlasničkog prava te mu je odbio tužbu.

Rusi polako "jedu" istok Ukrajine kojoj su dosad oteli petinu teritorija. Na ukrajinskoj strani bore se i hrvatski državljani, a u petak ujutro doznali smo da je jedan od njih ranjen u borbi, da je na sigurnom i da će uskoro biti prevezen u Hrvatsku na daljnje liječenje. Dok SAD jednim okom bdije nad ukrajinskom bojišnicom, drugim bulji u Kinu i njene aspiracije na Pacifiku. Kina uporno i dugo steže omču oko Tajvana, države koju smatra tek svojim privremeno odmetnutim otokom, a upravo se sprema u more porinuti novi dragulj ratne mornarice - treći i dosad najveći kineski nosač zrakoplova. Američka armada uskoro će pak sa saveznicima pokrenuti pomorske manevre gigantskih razmjera. Istovremeno stiže i vijest da će Japan udvostručiti vojni proračun. Počela je velika utrka u naoružavanju.

Gotovo je! - na Novu godinu euro postaje naša službena valuta. Dvojno izražavanje cijena trebalo bi stupiti na snagu 5. rujna. Kunama ćemo plaćati do Nove godine, a potom će do 14. siječnja 2023. biti moguće plaćanje i u kunama i u eurima. Nakon 15. siječnja sva plaćanja bit će moguća isključivo u eurima.

Željko Kerum u četvrtak je predstavio kandidate za zamjenike s kojima se natječe na izvanrednim izborima za gradonačelnika Splita, a usput je otvorio i svoj renovirani hotel Corner. Priredio je i zakusku. Jastoga kojeg je, kako je rekao, sam priredio, poslužio je - u majonezi. Na koncu se obratio biračima: "Obećavam da ću raditi puno više nego u prošlom mandatu, a i tada sam odradio puno".

*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:56