STRAŠNO NASILJE

Video koji je šokirao Istru: 30 školaraca tuklo dijete po glavi i genitalijama, oglasila se i ravnateljica

Uključili smo najširu javnost škole, policiju i ostale službe i nikako nismo imali namjeru zataškati događaj, kazala je ravnateljica

Osnovna škola Mate Demarin u Medulinu i ravnateljica Pinzan Chiavalon

 Goran Sebelic/Cropix

Proteklih dana video kako grupa učenika brutalno mlati dječaka u osnovnoj školi Mate Demarina u Medulinu širi se internetom. Snimili su je učenici koji su gledali što se događa njima na očigled – grupa učenika mlatila je dijete rukama i nogama na betonu.

Udarali su ga u glavu, trbuh, genitalije. Završio je na podu. I to sve za vrijeme nastave. Užasan prizor koje je protekle srijede ujutro sablaznio i same učitelje ove škole kao i ravnateljicu Emanuelu Pinzan Chiavalon za koju pak neki tvrde da odmah nakon događaja nije poduzela sve potrebne korake te da je pokušala zataškati vršnjačko nasilje u njezinoj školi.

Ona je to danas demantirala na svom Facebook profilu i napisala da kao ravnateljica, ali i mama koja suosjeća s djecom i roditeljima i kojoj su djeca uvijek i ponovno u svemu i iznad svega na prvom mjestu. Napisala je da se događaj dogodio u srijedu u 10:30 sati i da su odmah u 10:37 sati, u roku od manje od dvije minute od početka samog događaja, pružili smo pomoć djetetu.

- U razgovoru s njim utvrdili smo da je dobro i da može nastaviti s nastavom. Stručna služba škole i ja odmah smo pozvali u zbornicu svu djecu koja su sudjelovala u događaj, te ih umirili i s njima obavili razgovor s ciljem ukazivanja na neprimjereno ponašanje, te s ciljem pomirenja. Djeca su tom prilikom shvatila težinu njihovih djela, te su se odmah izgrlili, pomirili i svi zajedno plakali, kako napadnut dječak tako i ostala djeca. Nakon razgovora, sva djeca su otišla dalje na nastavu, veli Pinzan Chiavalon. Tijekom toga jutra u školi provodili aktivnost Školskog preventivnog programa, te je bila prisutna službenica policijske uprave iz Odjela za prevenciju i držala predavanja.

- Ona je, u 10:50 sati, odmah nakon događaja imala saznanja, te je sa stručne strane razgovarala s učenicima razreda u kojem je provodila aktivnosti kako bi im dočarala težinu i posljedice svega što se dogodilo. Odmah nakon događaja obavijestili smo sve roditelje djece koja su sudjelovala u događaju. Napravili smo plan djelovanja, a sve sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, piše dalje. Drugi dan nakon događaja ravnateljica je sazvala izvanrednu sjednicu Vijeća učenika uz prisustvo policijske službenice iz Odjela za prevenciju.

- Razgovarali smo s predstavnicima učenika, te im ponovno ukazali na težinu i posljedice ovakvih događaja. Potom je održan sastanak stručne službe, mene i roditelja učenika koji su sudjelovali u događaju. Na sastanku smo obavijestili roditelje o poduzetim aktivnostima, te ih upoznali da će o svemu biti službeno obaviještene nadležne institucije. Tijekom dana učitelji su o događaju razgovarali s učenicima cijele škole. Idući dan stručne službe razgovarale su s roditeljima napadnutog dječaka kako je prethodno dogovoreno. Naime, čekali smo povratak njihove razrednice koja se vraćala s bolovanja, a koja najbolje pozna dijete i obitelj. Roditelji su iskazali veliku zahvalnost za sve ono što smo poduzeli, koliko smo im pomogli, te kako smo primili njihovu djecu u školu, navodi ravnateljica medulinske osnovne škole. O svemu je izvijestila i Općinu Medulin te tamošnjeg načelnika te ostale nadležne institucije - Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Istarske županije, pravobranitelja za djecu, PU Istarsku i Centar za socijalnu skrb.

- U petak sam osobno posjetila razred i ponovno razgovarala sa svim učenicima o događaju, utješila i ohrabrila njih i njihovu učiteljicu. Nakon razgovora u razredu, obavila sam razgovor s policijskim službenicima PU Istarske koji provode istragu. U subotu sam kontaktirala voditeljicu Tima za krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja, te molila njihov hitni dolazak u školu, navodi dalje. Danas će se pak održati sjednica Učiteljskog vijeća, Vijeće roditelja, te Školskog odbora te će se razgovarati o tome koje će se pedagoške mjere izreći učenicima koji su sudjelovali u događaju.

- Sve navedeno pokazuje da apsolutno nismo imali namjeru zataškati događaj. Štoviše, uključili smo najširu javnost škole, policiju i ostale službe, a da se pritom nismo vodili samo strogo zadanim zakonskim okvirima, koje moramo kao ustanova slijediti već smo od prvoga trenutka bili uz djecu i roditelje sa svim našim srcima, emocijama i ljubavlju kako bi svima pomogli i kako bi ublažili tragove koje će, neminovno, ovakav događaj ostaviti na sve nas, poručila je ravnateljica.

A izvidi o čitavom događaju još traju. Kažu nam to Policijskoj upravi Istarskoj. Vele i da je događaj odmah prijavljen.

- Poduzimamo mjere i radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. O svemu je obaviješten Centar za socijalnu skrb te nadležno odvjetništvo, poručili su.

Još u petak načelnik Općine Medulin Ivan Kirac zatražio je žurno očitovanje od ravnateljice škole Emanuele Pinzan Chiavalon. On smatra da bi trebalo u školi više raditi da bi se takvo nasilje preveniralo.

- Osnovna škola Dr. Mate Demarina deklaratorno provodi projekt „Nulte tolerancije prema nasilju“ ali je krajnje vrijeme da se svi dionici, od ravnateljice, stručnih djelatnika škole, profesora, učitelja, administrativnog i tehničkog osoblja, te svih učenika, pobrinu da se ovakvi incidenti više nikada ne dogode. Podržavam projekte u koje je Škola uključena: i projekt MUP-a „Red Button“ i Hrabri telefon, i projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Republike Hrvatske, ali smatram kako je došlo vrijeme da manje pričamo, a da više radimo. U probleme sprečavanja vršnjačkog nasilja svakako se treba uključiti struka jer je i pitanje kako je škola organizirana. Imaju li dovoljno stručnih suradnika koji mogu adekvatno reagirati na ovakve probleme, pita se Kirac. Kaže da će biti potpora školi, učenicima i njihovim roditeljima.

- Nastojim vjerovati da je ovo što se dogodilo izolirani incident potaknut nasiljem na društvenim mrežama, te da se nešto tako neće više nikada ponoviti, poručio je Kirac.

I istarski župan Boris Miletić oštro je osudio vršnjačko nasilje u Osnovnoj školi u Medulinu, a koje je s pravom zaprepastilo širu javnost.

- Bilo kakva vrsta nasilja je apsolutno neprihvatljiva, a kada se ono događa među djecom i mladima kao društvo se moramo posebno zabrinuti i svi zajedno hitno reagirati. Iskreno se nadam da je ovo prvi i zadnji slučaj kojem ćemo svjedočiti, naglasio je župan koji je ujedno najavio da će Istarska županija, kao osnivač medulinske Osnovne škole poduzeti sve korake, u skladu sa svojim ovlastima, kako bi se cijeli slučaj čim prije rasvijetlio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 10:18