HLADNA FRONTA

Velika promjena vremena: Temperatura jako pada, stiže kiša, a u gorju i prve pahulje snijega

Prema kraju nedjelje i u noći na ponedjeljak, kad dovoljno zahladi, kiša će u gorju prelaziti u snijeg

Arhivska fotografija

 Damir Krajac/CROPIX

Diljem Hrvatske pretežno je vedro, a umjerene do povećane naoblake ima na sjevernom Jadranu, lokalno u unutrašnjosti, gdje ima i pojave magle. Iz HAK-a upozoravaju vozače da je vidljivost na mjestima smanjena pa valja biti oprezan u prometu.

U nastavku četvrtka malo kiše može pasti na sjevernom Jadranu i u gorju, piše N1. I petak i subota bit će uglavnom sunčani i suhi, tek uz rijetku oborinu lokalno na sjevernom Jadranu i u gorju. Uz dominantnu južinu, bit će iznadprosječno toplo.

Nedjelja pak donosi veliku promjenu - naime, sa sjeverozapada Europe približit će nam se hladna fronta. Već od jutarnjih sati mogući su kiša i pljuskovi na sjeverozapadu zemlje, a onda će se širiti i drugdje. Lokalno će biti obilnije oborine, uz pratnju grmljavine. Prema kraju nedjelje i u noći na ponedjeljak, kad dovoljno zahladi, kiša će u gorju prelaziti u snijeg. Temperature će na mjestima u unutrašnjosti biti i desetak stupnjeva niže. Zahladit će i na Jadranu, bura će zapuhati najprije na sjevernom dijelu, a tijekom noći uglavnom će se proširiti na veći dio Jadrana.

I dok naš DHMZ prognozu snijega zasad ograničava samo na najviše predjele, slovenska stranica Neurje.si najavljuje više snijega. Prognoziraju i malo veću količinu kiše za zapadni dio Slovenije u razdoblju od nedjelje do ponedjeljka. Očekuju između 50 i 100 l/m2, no ova količina uvelike će ovisiti o prirodi mediteranske ciklone.

Koristeći modele Europskog centra za srednjoročne prognoze (ECMWF), zaključuju kako će granica snježnih padalina pod utjecajem ove ciklone pasti na oko 1500 m. To u Sloveniji znači da bi se mogle zabijeliti Kamniške Savinjske i Julijske Alpe te planine poput Pohorja ili Rogle. Snijeg će se, međutim, ipak brzo topiti zbog pozitivnih dnevnih temperatura, a samo zahlađenje ne bi trebalo trajati predugo, piše N1.

A dr. sc. Petra Mikuš Jurković za HRT je prognozirala: "I u četvrtak na istoku Hrvatske stabilno i iznadprosječno toplo, no jutro svježe uz temperaturu zraka oko 10 °C i mjestimičnu maglu, osobito uz rijeke. Popodne će prolazno zapuhati do umjeren jugozapadnjak. Umjerenog jugozapadnjaka u popodnevnim satima bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a uz pretežno sunčano vrijeme temperatura će porasti do 26 °C. Jutro pak mirno, ponegdje i maglovito.

Magla će biti česta po kotlinama gorske Hrvatske, gdje se može i dulje zadržati, a vrlo je vjerojatna i na sjevernom Jadranu. Danju će, pak, osobito na širem riječkom području i u Gorskom kotaru biti umjerene, pa i povećane niske naoblake, a moguća je i poneka kap kiše. Ipak, u mnogim krajevima prevladavat će sunčano vrijeme.

U Dalmaciji nastavak sunčanih i ugodno toplih dana uz najvišu temperaturu zraka između 25 i 27 °C. Povremeno će puhati slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar, pritom će more biti mirno ili malo valovito, a ujutro je lokalno moguća i magla ili sumaglica. Na jugu Hrvatske obilje sunčanih sati te uglavnom slab vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 21 °C, u zaobalju malo niža, a najviša dnevna do 27 °C.

Uglavnom sunčano i stabilno vrijeme na Jadranu će se zadržati do subote. U nedjelju stiže izražena promjena vremena - kiša će biti česta, lokalno su mogući i izraženi pljuskovi i grmljavina, a puhat će i mjestimice jako jugo koje će navečer na sjeveru okrenuti na buru, na udare i olujnu.

I na kopnu u nedjelju oblačnije, kišovitije i osjetno svježije uz sjeveroistočnjak, a u noći na ponedjeljak u najvišem gorju mogu zalepršati i snježne pahulje. No u petak i subotu još stabilno i iznadprosječno toplo, ujutro ponegdje i maglovito", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:05