VREMENSKA PROGNOZA

Mali Vakula otkriva kakvo vrijeme nas čeka ovog tjedna: Do srijede stabilno, a onda slijedi velika promjena

Prijelaz iz kratkih rukava u duge dogodio se doslovce preko noći, zbog brzog prodiranja hladnog zraka sa sjevera po visini

Ciklona nas napušta

 3bmeteo.com

"Prvi snijeg na Dinari! Temperatura 0 °C, a osjet hladnoće -7 °C!", objavila je u noći na ponedjeljak Facebook stranica Planinarska udruga "Dinaridi", na kojoj je sveopća Facebook populacija imala mogućnost uživati u snimci prvog ovosezonskog snijega na dalmatinskim planinama. Još ranije tijekom dana vijesti o prvom ovosezonskom snijegu stizale su s popularnih skijališta Platak, Vlašića u BiH, iz susjedne nam Slovenije…

Kako je najavljeno u prošlom tjednu (i kako to obično biva na našem zemljopisnom području posljednjih godina), prijelaz iz kratkih rukava u duge dogodio se doslovce preko noći, zbog brzog prodiranja hladnog zraka sa sjevera po visini. U Splitu se u nedjelju u 22 sata temperatura u meteorološkom zaklonu na Marjanu spustila na 12,8 °C, zapuhala je jaka bura (koja je brzo "očistila" meteorološke radare i satelite), tlak zraka postupno je rastao, što je naznačilo odlazak frontalnog sustava koji je prekinuo vrlo neobičan period sušnog razdoblja iz naših krajeva.

image

Ciklona nas napušta

3bmeteo.com

Službene količine oborina (mm) izmjerene na postajama DHMZ-a:

Split - Marjan 12,4

Makarska 16,8

Knin 15,6

Ploče 14,3

Lastovo 11,9

Zadar 1,6

Iako osvježenje nije izostalo, oborine su u sjevernoj Dalmaciji podbacile, piše Slobodna Dalmacija.

Pritjecanje hladnijeg zraka po visini će se zaustaviti, a minusi će se, kako i priliči ovom razdoblju godine, "držati" Skandinavije i (sjevero)istoka Europe. Ovdje moramo istaknuti kako će vrijeme u većem dijelu (radnoga) tjedna biti znatno povoljnije nego što su to trendovi pokazivali prije nekoliko dana, što možemo zahvaliti ne odveć kompaktnoj anticikloni koja će neko vrijeme odolijevati vlažnom oceanskom zraku i na nekoliko dana odgoditi oborine.

Prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu, za vikend bi spomenuta anticiklona mogla izgubiti bitku s ciklonama s oceana. Prvu polovinu tjedna obilježit će tako uglavnom stabilno vrijeme uz izmjenu sunca i uglavnom sterilne, srednje i visoke naoblake, srećom za one koji imaju aktivnosti na otvorenome.

image

Akumulirana količina oborine do nedjelje, 21. listopada, prema ECMWF modelu iz Readinga u Engleskoj

wxcharts.com

U drugoj polovini tjedna zapuhat će jako i vrlo jako jugo, koje će pred vikend imati vjerojatno i olujne vrijednosti i najaviti, iz perspektive današnjega dana, sve izgledniju ciklonalnu aktivnost za dane vikenda. Izraženo jugo, uz porast temperature zraka, garancija su, nažalost, loših biometeoroloških prilika u drugom dijelu tjedna, na što skrećemo pažnju svim čitateljima osjetljivima na vremenske pojave", piše Ivan Šolić, poznat i kao Mali Vakula za Slobodnu Dalmaciju.

Tjedna prognoza

Ponedjeljak ("najzdraviji")

Bura će postupno slabjeti, a temperatura zraka rasti. Ipak, temperature će biti daleko od onih "bablje ljeto" vrijednosti, maksimalno do 21 °C. U drugom dijelu dana sve više naoblake (visoke i srednje).

Utorak ("sterilan")

U prvom dijelu dana više (bezopasne) srednje i visoke naoblake, prema kraju dana više sunca. Stabilno i suho. Maksimalne temperature zraka do 20 °C.

Srijeda (svježe jutro)

Ako niste stigli obaviti sve aktivnosti na otvorenome početkom tjedna, ne brinite, možete to obaviti u srijedu. Pretežno sunčano uz povremenu visoku i (rjeđe) srednju naoblaku. Jutro će biti svježe, po buri, živa će se u termometru uz more približiti "desetki". (Napomena: toplije se obucite). Maksimalne temperature bez promjene.

Četvrtak (najava promjene)

Porast temperature zraka, naoblaka sve niža (opasnija), jugo u jačanju nagovijestit će promjenu vremena…

Petak (jugo!)

Ako ste primorani provoditi vrijeme na moru, ili pak to volite, popratite službena upozorenja o opasnim vremenskim pojavama na stranicama DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:29