LAGAO JE ULAGAČIMA

VELIKA PREVARA: Škegro se kockao i sa 70 milijuna kuna namijenjenih za naše mirovine?!

DORH je počeo istraživanje poslovanja Quaestus Nekretnina

Nekadašnji ministar financija i ekonomski savjetnik bivše premijerke Borislav Škegro nalazi se pred novim, možda i najtežim izazovom u svojoj karijeri. Nakon što je Hanfa njegovu fondu Quaestus Nekretnine na godinu dana oduzela odobrenje za rad i nakon što mu je u propaloj Credo banci ostalo blokirano nešto više od dva milijuna kuna, Škegro je, prema pisanju dijela medija, postao i predmet obrade Državnog odvjetništva (DORH).

To je, tvrde, upućeni, treći veliki udarac Škegri u samo nekoliko mjeseci. Suradnike Mladena Bajića zanima kako je Škegro raspolagao novcem dioničara svog fonda Quaestus Nekretnine. Dobar dio njih su mirovinski fondovi, koji, prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), drže otprilike trećinu vlasničkog udjela.

Dio Škegrinih grijeha opisao je još Ante Samodol, donedavni šef Hanfe, u rješenju koje je hrvatski financijski regulator izdao potkraj rujna prošle godine. U tom je rješenju Hanfa optužila čelne ljude Quaestus Nekretnina da su novac, umjesto u nekretnine, plasirali u vrijednosne papire povezanih društava - Metronet telekomunikacija i Hospitalije.

Postupanje s nalazima

Hanfa je tada o slučaju obavijestila i ostale institucije, uključujući i DORH, pa je očito da Bajić sada postupa prema Samodolovim nalazima. Ipak, kažu sugovornici s kojima smo jučer razgovarali, teško je vjerovati kako bi došlo do toga da se stvar istjera na čistac da nije bilo volje samih dioničara Quaestus Nekretnina, posebno Marijana Hanžekovića.

- Ja nisam podnio kaznenu prijavu, ali svakako mi je u interesu da se cijela stvar oko Quaestus Nekretnina raščisti jer sam u taj fond uložio dva milijuna eura. Vjerovao sam Škegri i njegovu suradniku Tomislavu Matiću, oni su bili moje jamstvo - kazao nam je Hanžeković, koji u Quaestus Nekretninama posjeduje šestpostotni udjel.

Jedan od suvlasnika fonda, koji je želio ostati anominan, priznao nam je da su Škegro i ostali šefovi novac fonda koristili kako im je i kada je trebao. A, ta igra, pokazalo je i rješenje Hanfe, nije bila nimalo bezazlena.

- Dečki su fond koristili kao svoju samoposlugu i malo su se zaigrali - sarkastično je primijetio naš sugovornik.

Prema pisanju Nacionala, Škegri i njegovoj ekipi na teret se stavlja niz slučajeva, u kojima su novac Quaestusa koristili kao, kako to kaže naš sugovornik, samoposlugu. Radi se o nizu projekata u kojima su se financirali razni poslovni pothvati. Među ostalim, tu je financiranje projekata obitelji Branka Perkovića preko tvrtki P. B.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:05