AFERA QUAESTUS

Škegrina paljba po Hanfi i Hančekoviću: Uspjeli smo zaraditi usred krize i zato su nam oduzeli licencu. Urotu je osmislio bivši šef Hanfe!

 Boris Kovacev / CROPIX

ZAGREB - Borislav Škegro se na konferenciji za novinare u Westinu žestoko obrušio na tjednik Nacional, Hanfu i odvjetnički ured Hanžeković, povodom članka u Nacionalu od 21. siječnja naslovljenom sa “Sedam Škegrinih prijevara”, u kojem ga se optužuje da su njegove Quaestus nekretnine (QN) napuhivali vrijednost imovine, te na osnovu fiktivnih vrijednosti ostvarili zaradu od oko 4 milijuna kuna.

Najavio je da će tužiti Nacional, a sve objasnio urotom koju je osmislilio Ante Samodol, donedavno predsjednik Hanfe, kako bi mu, kako kaže, oduzeo licencu i uništio jedan od rijetkih preostalih nekretninskih fondova.

Državnom odvjetništvu su, navodi se u Nacionalu, dostavljeni dokumenti koji razotkrivaju kako se novac prikupljen za ulaganja u nekretnine koristio za financiranje projekata osnivača Quaestusa i njihovih partnera. Na osnovu izjave visokopozicionirane osobe iz Quaestus Nekretnina, navodi se nadalje, kazneno su prijavljeni Borislav Škegro, Tomislav Matić i Željko Lukača, osnivači Quaestus Investa i prvog nekretninskog fonda u Hrvatskoj. Prijava se temelji na osnovi zapisnika i internih izvješća Hanfe.

Škegro se, tvrdi taj tjednik, “poigrao i s našim budućim mirovinama”. Sva četiri mirovinska fonda su dala čak 70-ak milijuna kuna, a dionica na burzi sada vrijedi tek jednu četvrtinu cijene. Hanfa im je zbog svih nepravilnosti, navodi se u članku, oduzela licencu.

- U članku je navedeno ukupno 128 tvrdnji. Samo 13 ih je istinito. Od ostalih 115 tvrdnji 66 čine laž, 26 tvrdnji je zlonamjerno navođenje u zabludu, 17 je kleveta, a 6 tvrdnji su posljedica nezanja. To je sve djelo Marijana Hanžekovića i Ante Samodola, koji preko medija pokušavaju utjecati na javnost. Sve nabrojane laži su njihovo djelo. Oni već dulje vrijeme izvrsno surađuju, dogovaraju se, dok je nama članovima uprave QN već više od godinu dana uskraćen bilo kakav kontakt sa Hanfom. Istina je da nas je Hanfa natjerala da u vrijeme najveće svjetske krize uložimo u nekretnine novac u visini 65 posto imovine fonda ! Mi smo to odbili, što bi svatko normalan tko posluje s nekretninama učinio. Zašto bi danas kupovali nešto što će sutra biti puno jeftinije? Hanfa je slijepo inzistrirala i mi smo ipak ušli u projekt PB Žitnjak. Uložili smo 3,2 milijuna eura, a zaradili 1,2 milijuna eura. Uspjeli smo zaraditi usred krize i to je vjerojatno pravi razlog što nam je Hanfa na kraju oduzela licencu. Mnogi su nekretninski fondovi uništeni, pa su morali uništiti i nas - raspalio je Škegro, te citirao niz faktura i drugih dokumenta koji navodno dokazuju da je Hanžeković sve otpočetka znao, ali se pravio da je tek nedavno progledao.

Da Hanžeković u članku laže, tvrdi Škegro, dokazuje faktura “due diligenca” i ugovorna dokumentacija koju je upravo njegovo odvjetničko društvo radilo za projekte P.B. Žitnjak, P.B. Inžinjering i G-Klasa, projekte koji su članku najviše napadaju.

- Napravio je to, naplatio! A zatim “nije znao”. Očit pokušaj manipulacije javnosti - istakao je Škegro.

Škegro tvrdi i da je banka skrbnik - Raiffaisen banka, provjerila sve navode o napuhivanju vrijednosti imovine, unajmila posebne revozore, i na kraju ustanovila da je sve u redu.

- Suprotno pisanju Nacionala, mi smo smanjili vrijednost imovine. Od Hanfe smo čak tražili da nam dopuste da naknadu plaćamo na uloženi novac, a ne na vrijednost nekretnina. Hanfa je na to odgovorila da to nije sukladno zakonu. Zato smo odlučili određene troškove fonda preuzeti na sebe i tako smanjili naknadu - objasnio je Škegro.

Kao još jedan dokaz pokušaja manipuliranja dioničara, Škegro navodi dnevni red izvanredne skupštine Quaestus fonda (iz čije uprave je Škegro prije mjesec dana smjenjen) sazvane za 9. ožujka.

- Nema točke “Izbor društva za upravljanje”, već umjesto toga “Izvještaj nadzornog odbora o odabiru novog društva za upravljanje”. Ovime se dioničarima oduzima njihovo temeljno pravo, a to je izbor društva za upravljanje za kojeg se većinom glasova smatra da će najbolje upravljeti imovinom Fonda - zaključio je Borislav Škegro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:35