NOVI-STARI PROJEKT

Velika novost: Svi uniformirani policajci nosit će kamere na odori!

Projekt bi uskoro trebao biti predstavljen i javnosti i već su planirana sredstva u proračunu za sljedeću godinu

Policija (ilustracija)

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Svi uniformirani pripadnici hrvatske policije na svojim će odorama nositi kamere čija će upotreba biti obavezna prilikom svake intervencije. Projekt nabave ovog sustava i opremanja policajaca započet će tijekom sljedeće godine, objavio je u petak Tportal pozivajući se na neimenovane izvore u MUP-u.

Kako navode, projekt bi uskoro trebao biti predstavljen i javnosti i već su planirana sredstva u proračunu za sljedeću godinu. No nije riječ ni o čemu novom jer je još 2015. godine u sklopu projekta e-policija pokrenut "Sustav za upravljanje policijskim kamerama", na područjima PU zagrebačke i još četiri policijske prave.

U to vrijeme objavljena je snimka intervencije policajca u Osijeku koji je brutalno postupio prema starijoj ženi koja je cestu prešla dok je na semaforu bilo crveno svjetlo. Nakon toga službenih snimaka uglavnom nije bilo u javnosti i sve je ostalo na razini eksperimenta. Manjkavima su se pokazali i zakonski propisi uvođenja kamera, ali i praktična primjena, jer je prijepis snimaka oduzimao dosta vremena policijskim službenicima, kao i veliku količinu medija potrebnih za pohranu snimaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 15:28