POBUNA SE ŠIRI

Velika Gospa mogla bi se pretvoriti u sajamski dan diljem Hrvatske, evo koji su se sve gradovi odlučili na ovaj potez

Pirovac, Samobor, Sveta Nedelja, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i općina Križ proglašavaju 15. kolovoza sajamskim danom
 Ivo Ravlić/Cropix

Ovogodišnja Velika Gospa mogla bi se pretvoriti u sajamski dan diljem Hrvatske, kao rezultat pobune protiv uvedenih neradnih nedjelja i zabrane rada blagdanima. Općine Podgora i Stari Grad na Hvaru tijekom prošlog vikenda proglasile su sajamske dane, a službeno su se ovog tjedna pridružili Split i Crikvenica.

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina donio je odluku o proglašenju 15. kolovoza sajamskim danom, u svrhu obilježavanja Dana grada i duge tradicije održavanja sajma na Velu Gospu. Omogućena je prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom od osam ujutro do ponoći.

Na području grada Splita sajamskim danima su proglašeni 13., 15., 20. i 27. kolovoza, a zatim 3., 10., 17. i 24. rujna. Odluku je donio gradonačelnik Ivica Puljak u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti, a omogućena je prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, također u istom razdoblju - s početkom u osam sati i završetkom u ponoć.

Ocjena ustavnosti

- Novim Zakonom o trgovini egzistencija malih obrtnika i trgovina može biti jako ugrožena, pogotovo kada ovise o sezoni i svaki radni dan im je važan. Stoga im na ovaj način želimo pomoći i omogućiti rad u danima kada im je to zabranjeno - smatra gradonačelnik Ivica Puljak.

Udruga Glas poduzetnika započela je inicijativu kojom poziva gradonačelnike i načelnike da omoguće rad svim poduzetnicima koji žele raditi nedjeljama, praznicima i blagdanima, tako da proglase manifestacije ili sajamske dane. Za sada su se pridružili Pirovac, Samobor, Sveta Nedelja, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i općina Križ, koji 15. kolovoza proglašavaju sajamskim danom.

Kako navode iz stranke Fokus, gradonačelnici i načelnici stranke suglasni su u neslaganju s novim Zakonom i nadaju se da će ocjena ustavnosti pokazati kako je Vlada napravila grešku, oštetila poduzetnike i građane, kao i radnike kojima u trgovini dugoročno prijete otkazi.

- Za sada sve ide kako sam i govorio da će ići: benzinske prodaju kruh, veliki trgovački lanci rotiraju ljude po različitim poslovnicama, promet u maloprodaji je manji nego da se radi nedjeljom. Samo se još čeka da se u kladionicama počne prodavati špeceraj i da kina u ponudu uvrste i svježe mlijeko. Male obiteljske trgovine su te koje trpe najveću štetu - izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi.

"Nema logike"

Iz Fokusa smatraju da će se efekt novog Zakona vidjeti tek sljedeće godine, navodeći da će tek tada vrhunac gluposti i štete po tom pitanju biti dosegnut.

Brojka od 16 dozvoljenih radnih nedjelja morat će se rasporediti unutar cijele 2024. ili, konkretno, 52 nedjelje, dok je ove godine rad trebao biti organiziran unutar preostalih 27 nedjelja od donošenja Zakona.

- U kojem je to svemiru bitnije piti kavu u restoranu, gledati film u kinu ili uplatiti listić u kladionici nego u trgovini moći kupiti svježi kruh, dječju hranu ili pelene? Neki kažu da se kupovina može obaviti dan ranije, ali može se doma i kava skuhati, film odgledati, a postoji i online klađenje! Dakle, svi argumenti oko zabrane rada trgovina nedjeljom jednostavno nemaju veze s logikom i realnošću te su potpuno nesuvisli - komentirao je Nađi odmah po najavi donošenja Zakona.

Ovo će najviše pomoći turističkim mjestima

Iz Udruge Glas poduzetnika prethodno su za Jutarnji naglasili kako sajamski dani nisu način da se zaobiđe zabrana rada nedjeljom jer se velike trgovine, supermarketi i mnogi drugi ne mogu uklopiti u ova pravila, već će najviše pomoći malim obrtnicima.

- Time se neće zaobići Zakon, ali to da gradovi i općine proglašavaju sajamske dane dokazuje kako se ne slažu sa Zakonom. Smatramo da će ovo najviše biti od pomoći turističkim destinacijama u kojima će se na ovaj način moći zadržati prodaja nedjeljom, makar na štandovima - rekla je Dorotea Jurčić iz pravnog tima Udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:57