JUTARNJI U ATENI

Većina Boysa uskoro bi mogla kući, a za jedan dio navijača pojavio se problem: ‘Stigli su dosjei iz Hrvatske‘

Da navijači nemaju previše zahtjeva, doznajemo iz drugog izvora. Većina ih tamo krati dane vježbajući, a dio se samo požalio da im je u ćelijama hladno i da nisu baš zadovoljni hranom

Navijači dolaze na sud

 Tomislav Kristo/Cropix

U srijedu je na atenskom sudu na Evelpidonu ispitano i posljednjih 20 navijača. To znači da su svih 102 Bad Blue Boysa, u grčkim zatvorima od kolovoza, saslušani pred sucem, a sada bi grčki sud trebao odlučiti koje će od njih pustiti na slobodu.

Zasad nije poznato kada će ta odluka doći, kao ni koliko će Boysa biti pušteno. Prema nekim informacijama, odluka bi mogla biti prije Božića, a možda i idući tjedan.

Navijači, kad se njihov zahtjev za puštanjem uvaži, izlazit će postepeno, u grupama, doznajemo. No za dio bi otegotne okolnosti mogle biti i prijašnji prijestupi.

- Sud je dobio više od 200 stranica dosjea navijača iz Hrvatske, to treba prevesti na grčki, a sud će sve to uzimati u obzir prilikom odluke - rekao nam je izvor sa suda dodjući da su neki od navijača imali i zabranu odlaska na utakmice.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Ipak, kako doznajemo, velika većina pritvorenih mladića nema nikakvu prethodnu evidenciju. Ministar uprave Ivan Malenica još je ljetos dao podatak da od 102 navijača, samo njih 11 ima kaznenu evodenciju.

Također, kako je Jutarnji već pisao, za 60-ak navijača nema nikakvih materijalnih dokaza: ne pojavljuju se na snimkama nadzornih kamera, nema otisaka prstiju, ne mogu se povezati s oružjem niti se spominju u razmjenama poruka.

Međutim, iako se hrvatske navijače ne može povezati s noževima, u automobilima su im nađene palice.

“No, to ne mora ništa značiti. Poznato je da su išli do Grčke kroz Srbiju i Albaniju, možda su palice za samoobranu”, kaže nam izvor aludirajući što bi mogla biti njihova obrana.

Uglavnom, puno toga ide u prilog tezi da bi navijači uskoro mogli doma o čemu je proteklih dana govorio premijer Andrej Plenković i ministar Malenica.

Odvjetnik većine navijača, njih 94, Atanos Kaimenakis, ispred sudnice je rekao da ne želi komentirati izjave političara. Nije htio potvrditi kada bi navijači mogli van. Nada se ipak da će većina navijača van pa makar uz jamčevinu.

image

Athanasios Kaimenakis, odvjetnik pritvorenih navijača

Tomislav Kristo/Cropix
image

Athanasios Kaimenakis, odvjetnik pritvorenih navijača

Tomislav Kristo/Cropix

- Zločinačko udruživanje tužiteljstvo tek treba dokazati, a to neće biti tako lako. Nadamo se da će se to na kraju kvalificirati kao tučnjava ispred stadiona, a to je prekršaj, ne kazneno djelo - rekao je.

Iako se Boysima ne pripisuje ubojstvo navijača AEK-a, za što nema dokaza, i dalje ih se tereti za 12 djela u ovoj fazi. Najteža su djela, za koja se predviđa kazna zatvora do 15 godina, udruživanje u zločinačku organizaciju i izazivanje eksplozije. Osim toga, do 5 godina su, kako je objasnio, kažnjiva djela posjedovanja eksploziva i nasilja na sportskim događajima. Potom su tu i ‘lakša‘ djela do 3 godine kao izazivanje opasne tjelesne ozljede, narušavanje javnog reda i mira, nezakonito nošenje oružja i posjedovanje vatrenog oružja. Na kraju, navijačima se stavlja na teret i posjedovanje baklji, palež i urota.

Kaimenakis je na kraju zahvalio i grčkim pravosudnim organima.

- Nije bilo nijednog incidenta u zatvorima. Svi su jako hvalili kako su se dečki ponašali - rekao je.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Da navijači nemaju previše zahtjeva, doznajemo iz drugog izvora. Većina ih tamo krati dane vježbajući, a dio se samo požalio da im je u ćelijama hladno i da nisu baš zadovoljni hranom koju zatvor služi. Usput, za vrijeme saslušanja većina je bila smještena u atenskom zatvoru Kyrodallos, a maloljetnici u Avloni. Sada će, doznajemo, svi biti vraćeni u zatvore u kojima su dosad bili. Raspoređeni su, naime, u 21 zatvor diljem Grčke.

Što se iskaza navijača pred sudom tiče, odvjetnik Vassilis Karkazis, koji brani jednog hrvatskog navijača, potvrdio da je u zahtjevu za puštanje iz pritvora njegovog klijenta navedeno da je “bio u krivo vrijeme na krivom mjestu”.

- U zahtjevu za puštanje iz pritvora objasnili smo da je naš branjenik s trojicom prijatelja putovao na trening svoje nogometne momčadi te da nije ništa kriv osim što se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Riječ je o društveno vrlo angažiranom mladiću koji je oduševljen nogometom, ali nije ni za kakav oblik nasilja. Uz besprijekoran životopis i činjenicu da se čeka duga istraga, zatražili smo njegovo puštanje na slobodu - objasnio je.

Počela uhićenja navijača AEK-a

U međuvremenu su počela i privođenja navijača AEK-a zbog sudjelovanja u tučnjavi s BBB-ima, kako se doznalo u srijedu. Informacija je to o kojoj se dosad nije pisalo, a veliko dio javnosti se pitao kako to da je stotinu Boysa uhićeno, a nijedan AEK-ovac.

Za sada su, doznajemo, privedena četvorica, uz onog ranije osumnjičenog za ubojstvo 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa. Kako nam je izvor sa suda potvrdio, traganje za AEK-ovim navijačima potrajalo je jer je policija imala problema s njihovom identifikacijom. Uz to, jedan je detalj i podatak da je jedan od noževa za koji se vjeruje da je korišten za smrtno ranjavanje Katsourisa nađen čak dva kilometara od mjesta događaja.

Na snimkama video nadzora, kaže nam izvor koji ju je pregledao, vide se deseci noževa u rukama navijača AEK-a, ali nijedan nož u rukama hrvatskih navijača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:33