METEORIT

Vatrena kugla nad Rijekom: ‘Bio je to kralj noći, sjajan poput punog Mjeseca! Pao je na opasan teren...‘

Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine
Meteor nad Rijekom
 Hrvatski astronomski savez/Facebook

U noći s 13. na 14. kolovoza nad Rijekom je opažena vatrena kugla za koju bi se na prvu moglo pomisliti da je tek dio Perzeida, no iz Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) u utorak navečer javili su da je to bio "sporadični" meteor koji ne pripada meteorskoj kiši koju mnogi promatraju svakog ljeta, a koja svoj vrhunac doseže oko 12. kolovoza.

- U noći nakon maksimuma Perzeida, još je uvijek bilo jako puno meteora pripadnika tog potoka. Dapače, na zapadnoj obali svjeroameričkog kontinenta opažan je outburst (kratkotrajno povećana aktivnost) koja je višestruko nadmašila aktivnost "standardnog" maksimuma za više od 150 meteora na sat! Gledano iz najzapadnijih krajeva Hrvatske međutim, kralj noći 13/14 kolovoza nije bio Perzeid - već sporadični meteor, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama, izvijestili su iz HAS-a.

- Vatrenu kuglu snimile su kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana, ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d'Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga (sa udaljenosti od 530 kilometara!) - u trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca. Svoj svijetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoeuropskom ukaznom mjerenju vremena na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra. Izračunom dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta procijenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati, napisali su na Facebooku Hrvatskog astronomskog saveza.

- Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva, kaže koordinator meteorske mreže Damir Šegon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 15:17