AKTIVISTI UPOZORAVAJU

Varšavska je postala najuža ulica u gradu

 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - Dobrodošli u najužu ulicu trenutno u gradu Zagrebu - tim je riječima Tomislav Tomašević iz Zelene akcije danas započeo konferenciju za novinare u Varšavskoj ulici, na kojoj je ukazao na nepravilnosti radova Hoto grupe.

Naime, jučer su radnici, na nalog investitora, proširili gradilište mimo rješenja Grada Zagreba o zauzimanju javne površine. Prema tom rješenju, prolaz za pješake i interventna vozila vatrogasne i hitne pomoći mora biti širok barem tri metra, međutim, nakon današnjeg mjerenja najuži prolaz je širine 75 cm, dok je ispred ulaza u Ustavni sud izmjereno 90 cm.

- Paradoksalno je da se upravo pred Ustavnim sudom krše temeljna ljudska prava. Ljudi u invalidskim kolicima ili majke s dječjim kolicima ne mogu proći kroz ovaj prolaz. To je diskriminacija i vrhunac terora kojeg provodi ova vlast - ogorčeno je izjavio Teodor Celakoski iz Prava na grad, te zatražio hitno reagiranje nadležnih inspekcija da izađu na teren i zaustave radove. Istaknuo je također kako sumnjaju da će se to dogoditi, jer je za provođenje inspekcije nadležan Grad Zagreb. A ne polažu nade, kaže, niti na državnoj razini, budući da ministrica Dropulić ima interes u kopanju ove rupe jer je projektant tvrtka IGH.

Njegov kolega Tomašević je naglasio da je prvo rješenje Grada Zagreba o zauzimanju javne površine ‘palo’ na Ministarstvu zaštite okoliša upravo zato jer nisu poštovali tri metra širine prolaza za pješake. U drugom rješenju su ispravili taj nedostatak, kaže, ali sad ga opet svjesno krše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 09:53