VREMENSKA PROGNOZA

Vakula najavio kakvo vrijeme nas čeka na kraju ove godine: Neće baš svima odgovarati...

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i razmjerno toplo, uz najvišu temperaturu zraka oko 13 °C

Ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Kakvo nas vrijeme očekuje na kraju ove godine za HTV je prognozirao Zoran Vakula.

Posljednji dani ove godine i prvi nove kao da nas žele još jednom podsjetiti na ovu iznadprosječno toplu godinu, nerijetko čak i rekordnu, a neke i na njezinu kišovitost. I dok će mnogima razmjerno visoka temperatura za doba godine odgovarati, nekima će i smetati, kao i prevladavajuća južina, uz koju će do kraja Silvestrova u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti uglavnom suho, a oblačnije, uz svakodnevnu povremenu mjestimičnu kišu, bit će u južnijim krajevima.

Pritom se i sljedećih dana na nekim meteopostajama DHMZ-a mogu dogoditi rekordno visoke vrijednosti temperature zraka na pojedine nadnevke, kao što je 14 °C za 28. prosinca bilo u zagrebačkom Maksimiru, dok se u gorju ne smije zanemariti mogućnost ponavljanja orkanskog udara vjetra, kakav je u četvrtak prijepodne zabilježen na Puntijarki.

Prema trenutačno dostupnim podacima - 100 km/h je rekordna brzina u posljednjih 10 godina te jedna od najvećih uopće na toj postaji.

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i razmjerno toplo, uz najvišu temperaturu zraka oko 13 °C. Najniža jutarnja uglavnom između -1 i 4, uz ne tako čestu i dugotrajnu maglu kao u četvrtak.

Još rjeđa magla i jutarnji minusi u središnjoj Hrvatskoj, ali često umjeren, u gorju i dalje jak, na udare olujan pa i orkanski jugozapadnjak te posvuda iznadprosječno visoka temperatura, uz više sunčanih sati u sjevernijem području.

Razmjerno toplo bit će i u našim najzapadnijim krajevima, i dalje najoblačnijim, uz povremenu mjestimičnu kišu. Jugozapadnjak na sjevernom Jadranu slab do umjeren, u gorju lokalno jak, s olujnim udarima.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije manje vjetrovito i oblačno, rijetko uz mogućnost za malo kiše, uglavnom na sjeveru i u unutrašnjosti, gdje će ujutro biti i magle, možda ponegdje i malih temperaturnih minusa. Najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 16 °C.

I na jugu Hrvatske još jedan razmjerno topao, promjenjivo oblačan, ali suh dan, uz uglavnom slabo jugo te mirno ili samo malo valovito more.

I tijekom produljenog prazničnog vikenda zadržat će se razmjerno toplo vrijeme, u kopnenom području uz često umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, pri čemu u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj do kraja nedjelje još suho, uz dosta sunčanih sati, a oblačnije uz povremenu kišu bit će u gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Još oblačnije i kišovitije na većem dijelu Jadrana, i to ponajviše u nedjelju i ponedjeljak na sjevernom dijelu. Na jugu će se većinom suho vjerojatno zadržati sve do ponedjeljka. Jugozapadnjak i jugo u subotu će biti slabi, zatim često umjereni, osobito u ponedjeljak i jaki, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:23