NEOČEKIVANO

Manja oluja u zoru prohujala Zagrebom: Na DHMZ-u nije bilo upozorenja, a onda je krenulo...

U drugom dijelu dana u većini krajeva prestanak oborine, dok se na jugu zemlje još očekuju pljuskovi

Ilustrativna fotografija

 Damir Krajac/Cropix

Zagreb se na novogodišnje jutro probudio neočekivanu oluju. U zoru je mnoge iznenadio jak pljusak i olujni vjetar, iako DHMZ nije na to upozorio ranije. Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda nema upozorenja u vidu žutog, narančastog ili crvenog meteoalarma za unutrašnjost zemlje, već je većina ‘u zelenom‘, što znači da nema upozorenja na potencijalno opasno vrijeme. Žuti meteoalarm je za danas na snazi za područje Kvarnera, Gospićku regiju i sjevernu Dalmaciju zbog jakog vjetra.

image

Upozoprenja DHMZ-a za 1.1.2024.

Screenshot Dhmz/
image

Radarske snimke DHMZ-a 1.1.2024.

Svreenshot Dhmz/

Umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, uglavnom na Jadranu i grmljavinom. U drugom dijelu dana u većini krajeva prestanak oborine, dok se na jugu zemlje još očekuju pljuskovi. Umjeren do jak jugozapadnjak, posebice u gorju na udare i olujan, prolazno će okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni vjetar te poslijepodne oslabjeti. Na Jadranu će umjereno i jako, ponegdje i olujno jugo ponajprije na sjevernom dijelu okretati na sjeverozapadnjak i postupno slabjeti. Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom između 7 i 12, na Jadranu od 11 do 16 °C, navečer osjetno hladnije, prognoza je DHMZ-a za danas.

Sutra će biti promjenljivo oblačno s duljim sunčanim razdobljima. Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla, a uz više oblaka na krajnjem jugu kiša. Poslijepodne je kiša moguća ponajprije u podvelebitskom dijelu i na širem riječkom području. Zapuhat će jugozapadnjak, u gorju i na sjeverozapadu zemlje, krajem dana i na sjevernom Jadranu i jak, a u Dalmaciji prijepodne sjeverozapadnjak, potom jugo. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 4, duž obale i na otocima između 5 i 10 °C. Najviša dnevna uglavnom od 9 do 14 °C, javlja DHMZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:41