SVI SU DOBRO

Užas kod Vukovara: Migranti, od kojih je petero maloljetno, iz zaključanog vagona zapomaganjem tražili spas

Policajci su otvorili vagon, zatvoren carinskom plombom, u vlasništvo turske tvrtke, te na sigurno izvukli devet osoba

Migranti i vlak, ilustracija

 Radek Procyk/Alamy/Alamy/Profimedia/Radek Procyk/Alamy/Alamy/Profimedia

Plač i zapomaganje koje je utorak oko 12,50 sati iz vagona teretnog vlaka čuo prometnik na željezničkoj postaji Ivankovo, otkrio je da se u vagonu skriva devetero ilegalnih migranata, četiri punoljetne i pet maloljetnih osoba.

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je prometnik, čuvši zapomaganje iz vagona, pozvao policiju čiji su službenici otvorili vagon, zatvoren carinskom plombom, u vlasništvo turske tvrtke te na sigurno izvukli devet osoba.

''Djelatnici hitne medicinske pomoći pružili su im prvu pomoć te utvrdili kako nitko nema vidljivih ozljeda niti zahtjeva dodatnu liječničku pomoć. Potom su sve osobe radi utvrđivanja identiteta i zakonitosti ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj, kao i utvrđivanja svih okolnosti događaja, privedene u službene prostorije policije. Obavljenim obavijesnim razgovorom utvrđeno je kako se radi o stranim državljanima koji su nezakonito prešli državnu granicu, skrivajući se u vagonu među industrijskim rolama i kutijama, izbjegavajući na taj način graničnu kontrolu", izvijestili su iz policije.

Dio kompozicije teretnog vlaka, u kojoj je bio i navedeni vagon, prethodno je odvojen te je na Željezničkoj postaji Ivankovo čekao svoj daljnji red vožnje prema Republici Austriji.

Migrantima je nakon utvrđivanja identiteta ponuđena međunarodna zaštita, no oni su to odbili ''te su im u provedenom upravnom postupku donijeta rješenja o povratku s rokom napuštanja Republike Hrvatske odnosno Europskog gospodarskog prostora u roku od 7 dana nakon čega su napustili službene prostorije policije.''

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 14:38