VRUĆA PLJUSKA

Ustavni sud DSV-u: ‘Vaše odluke o imenovanju sudaca ne smiju biti nepravične i nerazumne‘

Ustavnu tužbu protiv odluke DSV-a podnijela je Jelena Dragičević, sudska savjetnica na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu

Općinski sud u Splitu

 Duje Klarić/CROPIX

Državno sudbeno vijeće (DSV) ponovno je dobilo vruću pljusku od Ustavnog suda. I ponovno zbog istog razloga - kršenja ustavnih prava kandidata za sudačka mjesta pri imenovanju sudaca. Ustavni je sud ukinuo odluku DSV-a kojom su za suca Općinskog suda u Splitu imenovali kandidata Jadranka Basića s manje bodova na rang listi, a preskočili kandidatkinju Jelenu Dragičević koja je imala 7,44 bodova više od njega. Kandidatkinji koja je bolje plasirana na rang listi, a preskočena je kod imenovanja, DSV je povrijedio ustavno pravo na dostupnost radnog mjesta pod jednakim uvjetima, pa će se postupak odlučivanja o imenovanju dvoje sudaca splitskog Općinskog suda morati ponoviti.

Ustavnu tužbu protiv odluke DSV-a podnijela je Jelena Dragičević, sudska savjetnica na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu koja se natjecala za mjesto sutkinje splitskog Općinskog suda. Natječaj je bio raspisan za dva mjesta na tome sudu, a na njega se javilo desetoro kandidata, mahom sudskih savjetnika. Kako je riječ o kandidatima koji po prvi put ulaze u sudačku profesiju, njihovo stručno pravno znanje testira se na Pravnoj akademiji, na prilično zahtjevnom završnom ispitu. A na tome je ispitu Dragičević bila uvjerljivo najbolja - prva na rang listi s 276 bodova. Dobila je tri boda više od drugoplasirane Anđeline Kliškić, također savjetnice na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu te čak 18 bodova više od savjetnika splitskog Trgovačkog suda Jadranka Basića.

Međutim, bodovi na završnom ispitu nisu konačni, njima se pribrajaju i bodovi koje kandidat dobije na intervjuu s članovima DSV-a. A DSV je onoj koja je najbolje riješila završni ispit, Jeleni Dragičević, bio prilično nesklon. U rasponu od nula do 15 bodova s koliko mogu vrednovati intervju s kandidatom, dodijelili su joj tek skromna 4,22 boda. Prema drugoplasiranoj na završnom ispitu Anđelini Kliškić bili su puno benevolentniji - intervju su joj vrednovali s 13,78 bodova dok ih je Jadranko Basić koji nije briljirao na završnom ispitu naprosto očarao - od maksimalno mogućih 15 bodova za intervju su mu dali 14,78.

Tako je na konačnoj bodovnoj listi, drugoplasirana na testu znanja, Anđelina Kliškić izbila na prvo mjesto s 286,78 bodova, Jelena Dragičević je završila kao drugoplasirana s 280,22 boda, a Jadranko Basić je zahvaljujući gotovo maksimalnim bodovima na intervjuu u ukupnom poretku skočio na treće mjesto s 272,78 bodova.

DSV će prema Basiću pokazati dodatnu velikodušnost u konačnoj odluci. Za suce Općinskog suda u Splitu na sjednici održanoj 14. siječnja 2021. imenovali su prvoplasiranu s konačne liste Anđelinu Klisić i trećeplasiranog Jadranka Basića, preskočivši drugoplasiranu Jelenu Dragičević, iako je u ukupnom skoru imala 7,44 bodova više od Klisića.

Zakon o DSV-u nalaže da u onim slučajevima kad se to tijelo pri imenovanju sudaca odluči dati prednost kandidatu s manje bodova (ni u kojem slučaju ne smije imenovati kandidata koji ima preko 10 bodova manje od preskočenoga) u obrazloženju mora precizno navesti koji su to posebni razlozi koji su ga naveli na takvu odluku. U ovoj odluci, međutim, DSV nije naveo nikakve posebne razloge zbog kojih su imenovali Basića koji je imao 7,44 boda manje na konačnoj listi od Jelene Dragičević, a na ispitu pravog znanja čak 18 bodova manje od nje.

Dragičević je protiv ove odluke podigla ustavnu tužbu, a Ustavni je sud na nedavno održanoj sjednici ukinuo odluku DSV-a o imenovanju dvoje sudaca splitskog Općinskog suda i naložio DSV-u da ponovi postupak odlučivanja. DSV, dakle, neće raspisivati novi natječaj već će ponoviti postupak odlučivanja.

U obrazloženju ove odluke Ustavni je sud podsjetio da je svoja pravna stajališta vezana uz imenovanja sudaca već iznio u više ranijih odluka (ali to čini da se članove DSV-a ne dira previše op.a.).

U najkraćim crtama, Ustavni sud podsjeća "da odluke koje DSV donosi koristeći ovlasti povjerene mu Ustavom i zakonom ne smiju biti nepravične, nerazumne, iracionalne ili samovoljne, tj. u nesuglasju s vladavinom prava".

DSV je Jeleni Dragičević, navodi dalje Ustavni sud, povrijedio ustavom zajamčeno pravo na dostupnost radnog mjesta pod jednakim uvjetima jer u odluci o imenovanju dvoje sudaca Općinskog suda u Splitu nije iznio nikakve posebne razloge iz kojih bi bilo jasno zbog čega je dao prednost kandidatu s manje bodova. Zato se, ističe Ustavni sud, ne može otkloniti sumnja u proizvoljnost odluke DSV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:32