DSV POTVRDIO

Za tri mjesta na Visokom kaznenom sudu javilo se samo petero kandidata, donosimo njihova imena

Kandidati su županijski suci Zorislav Kaleb, Maja Štampar Stipić i Dubravka Rudelić te općinske sutkinje Ivana Bujas i Jasmina Pižir

Željko Horvatović, predsjednik Visokog kaznenog suda, najmlađeg u Hrvatskoj

 Tomislav Krišto/CROPIX

Visoki kazneni sud uskoro bi, uz 11 postojećih, trebao dobiti još tri nova suca. Na natječaj za tri suca toga suda, raspisan u svibnju ove godine, javilo se petero kandidata. Kako nam je potvrđeno iz Državnog sudbenog vijeća (DSV-a), za Visoki kazneni sud natječe se troje sudaca županijskih sudova - Zorislav Kaleb, sudac Županijskog suda u Sisku, Maja Štampar Stipić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, i Dubravka Rudelić, sutkinja Županijskog suda u Karlovcu, te dvije općinske sutkinje - Ivana Bujas s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Jasmina Pižir s Općinskog suda u Zlataru.

Maja Štampar je na zagrebačkom Županijskom sudu u Zagrebu donijela više presuda u zvučnim uskočkim i kaznenim predmetima - na šest je godina osudila bivšeg premijera Ivu Sanadera, a na dvije godine Zsolta Hernadija u ponovljenom suđenju u slučaju Ina-MOL, na šest godina zatvora osudila je i bivšeg šefa krim-policije Željka Dolačkog zbog krađe novca i zlata iz policijskog sefa...

Prošle se godine na dva uzastopna natječaja kandidirala za predsjednicu Županijskog suda u Zagrebu, ali je DSV na tu poziciju nije želio imenovati. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li joj DSV biti skloniji sad u pokušaju napredovanja na Visoki kazneni sud.

Zataškane prijave

Dubravka Rudelić, sutkinja Županijskog suda u Karlovcu, dolazi iz Gospića. Gospićki sud na kojem je godinama radila kao općinska, a zatim kao županijska sutkinja, nije bio poznat po kvalitetnim i pravednim presudama. Mediji su početkom 2000-ih izvještavali da je Rudelić kao sutkinja Općinskog suda u Gospiću zataškavala brojne prometne i ine prekršajne prijave svoga sina te da je pokušavala utjecati na istragu nakon što je on 2001. skrivio tešku prometnu nesreću s tragičnim posljedicama.

Vozeći Porsche velikom brzinom udario je u zid, jedna je djevojka poginula, a mladić koji je također bio u automobilu zadobio je teške ozljede i ostao trajni invalid.

Zorislav Kaleb bio je dugogodišnji sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, a prije dvije godine imenovan je za suca Županijskog suda u Sisku. Ivana Bujas, dugogodišnja sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, od početka 2021. radi kao savjetnica na Visokom kaznenom sudu. U prosincu 2020., nakon odluke Ustavnog suda, odbila je tužbu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića protiv književnika Hrvoja Hitreca. Mesić je Hitreca bio tužio za uvredu jer ga je Hitrec javno nazvao "idiotom".

Nevjerodostojni nalazi

Jasmina Pižir, sutkinja Općinskog suda u Zlataru, poznata je po tome što je na 2,5 godine zavora osudila Ivanu Skuliber, kćer moćnog zagorskog tajkuna, koja je 2000. svojim BMW-om skrivila sudar u kojem su poginuli supružnici, a njihovo troje djece je ozlijeđeno. Sve dok suđenje nije dodijeljeno sutkinji Pižir, Općinski sud u Zlataru je kćer zagorskog tajkuna oslobađao krivnje pozivajući se na nalaze vještaka. Pižir je nalaze vještaka u kojima se tvrdilo da Skuliber nije kriva za nesreću ocijenila nevjerodostojnima.

Kandidat za suca Visokog kaznenog suda mora imati najmanje dvanaest godina sudačkog ili državnoodvjetničkog staža, mora biti hrvatski državljanin i priložiti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak koji se pokreće po službenoj dužnosti.

"Već od samog početka njegova rada zapaža se preopterećenost toga suda i nejasno je iz kojih razloga ovaj sud nije odmah popunjen predviđenim brojem sudaca", napisao je u svom prvom izvješću o stanju sudbene vlasti predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:33