PREGOVORI ZRAČNE LUKE

Uskoro izravna linija Zagreb - New York?

Linija bi se mogla otvoriti tijekom 2011. godine, a obje bi strane preuzele rizik funkcioniranja linije
 AFP

SPLIT, RIJEKA - Intenzivno pregovaramo s jednom američkom zrakoplovnom kompanijom o uvođenju direktne avionske linije Zagreb - New York - rekao nam je Tonči Peović, direktor Zračne luke Zagreb.

Zbog poslovnih razloga u ovom trenutku ne može reći s kojom se kompanijom pregovara, no Peović je optimističan i smatra da bi se “tijekom 2011. mogla otvoriti zrakoplovna linija Zagreb - New York”.

U tom bi slučaju obje strane preuzele rizik funkcioniranja linije.

To znači da će Zračna luka Zagreb zakupiti određeni broj sjedala na svakom letu bez obzira na to hoće li ta sjedala biti prodana. Osim toga, američka kompanija koja bi preuzela tu zračnu liniju u početku bi imala 100 postotni popust na naknadu za slijetanje na Pleso.

Popust bi se postupno smanjivao u vremenskom roku od pet godina. Peović smatra da su te pogodnosti dovoljno atraktivne da američka kompanija pristane na otvaranje ove linije.

Uvođenjem te linije Zračna luka Pleso bi, tvrdi Peović, mogla postati transferna luka i privlačnija za mnoge aviokompanije koje bi preuzimale putnike iz SAD-a i transferirale ih u druge dijelove Europe i svijeta.

Raspisivanje natječaja

Pripreme za raspisivanje natječaja za gradnju novog terminala zagrebačkog aerdroma idu prema planu. Do 15. prosinca treba biti prikupljena sva natječajna dokumentacija, a do srpnja sljedeće godine trebao bi biti završen natječaj. Zainteresiranost da po principu javno-privatnog partnerstva grade novi terminal dosad su izrazili aerodromi iz Pariza, Frankfurta, Beča, Houstona, Istanbula, Seula te pojedini investicijski fondovi i dr. Terminal bi prema planovima trebao biti izgrađen 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:24