DRASTIČNE MJERE

Španjolska: Izvanredno stanje odgovor vlade na štrajk kontrolora

 AP

MADRID - Španjolska je vlada danas proglasila izvanredno stanje zbog štrajka kontrolora leta koji je paralizirao gotovo cijelu zemlju. Zračni promet je u cijeloj zemlji zatvoren u petak navečer, uz izuzetak Andaluzije.

Avioprijevoznik Iberia je pak danas izvijestio kako otkazuje sve letove do nedjelje ujutro.

Sjednica vlade

- Najavili smo da ćemo, ukoliko se stanje u zračnim lukama ne normalizira, proglasiti izvanredno stanje u zemlji. Jasno je da se stanje još nije normaliziralo - izjavio je zamjenik premijera Alfredo Perez Rubalcaba nakon izvanrednog sastanka vlade.

Nakon te odluke pak počele su stizati informacije da se dio kontrolora počeo vraćati na posao. Naime, kontrolorima leta u Španjolskoj štrajk nije dopušten te sada mogu biti kazneno gonjeni i zaglaviti iza brave ukoliko se utvrdi da su štrajkali.

Počeli praznici

Inače, kontrolori su u nenajavljeni štrajk stupili u petak navečer kad naprosto nisu došli na posao. Samo su tri kontrolora ostala na svojim mjestima kako bi nadgledali slučajeve hitnosti. Oni koji su ostali kod kuće javili su da su bolesni, prosvjedujući tako zbog najavljene djelomične privatizacije zračnih luka.

Problem je za Španjolsku utoliko veći što je početak sljedećeg tjedna u zemlji praznik pa je velik broj ljudi krenuo na put - i sudario se s odgodom letova. Osim toga, Španjolska je i važno čvorište za letove u Latinsku Ameriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 10:31