TU NEMA UŠTEDA

Uprave javnih poduzeća najavile božićnice

Uprave javnih poduzeća tvrde – božićnica će biti. Iako za mnoge od njih još ne znaju u kojem će obliku biti isplaćene i koliko će iznositi
Zagreb, 240309.Zgrada Hypo banke.Ilustracija za poslovanje u bankama snimljena u Hypo banci na Slavonskoj aveniji. Foto: Sasa Midzor Sucic / CROPIX
 Saša Midžor Sučić / CROPIX

ZAGREB - Vladin naputak o smanjenju ukupne mase plaća za 10 posto, koji je trebao biti ispunjen do 15. rujna, većina javnih poduzeća tek planira poštovati, javlja HTV. I dok su direktorima plaće ograničene na 17.000 kuna, Uprave javnih poduzeća tvrde - božićnica će biti. Iako za mnoge od njih još ne znaju u kojem će obliku biti isplaćene i koliko će iznositi.

- Mi ćemo napraviti sve da bude božićnica. Sve što budemo mogli dati radnicima, mi ćemo im dati - rekao je predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo.

HEP, HAC, HŽ, Janaf, Croatia Airlines, Plinacro, Hrvatske šume, Hrvatske vode - neka su od javnih poduzeća koja radnicima neće smanjivati plaće. Vladin naputak o smanjenju bruto mase plaća za 10 posto poštovat će. Uštedjeti se, tvrde, može i bez diranja radničkih plaća.

- U tvrki "Vuče vlakova" masa plaća smanjena je za 7 posto. To smo postigli poboljšanjem organizacije posla, restriktivnim mjerama unutar samih procesa rada, i na taj način smo uspijeli doći do ušteda od 7 posto u ovoj godini - pohvalio se direktor tvrtke HŽ "Vuča vlakova" Oliver Krilić.

Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a, istaknuo je kako su u toj tvrki "smanjene menadžerske plaće i dnevnice te svi izdaci, sve u cilju da se radničke plaće ne diraju."

U Janafu su, u skladu s naputkom Vlade, 'predložili sindikatima smanjenje mase plaća za 10 posto i izmjenu Kolekivnog ugovora'. Pregovori su u tijeku. U Hrvatskim vodama uštede su ostvarene na neproduktivnim troškovima te su, priopćeno je iz te tvrtke, "na razini godišnjeg plana ostvarili uštedu u iznosu od 21,07 milijuna kuna", javlja HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:36