U SABORU ŽESTOKO NA KALMETU

'Umjesto da se Kosor ogradi od Kalmete, on se ogradio od nje'

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Svojim nedolaskom na ovu sjednicu premijerka je pokazala ili sram ili da nema hrabrosti. Ovo nije samo problem Kalmete, nego Jadranke Kosor i cijele Vlade jer je Kalmeta bio samo operativac, rekao je zastupnik SDP-a Željko Jovanović na početku rasprave o povjerenju ministru Božidaru Kalmeti kojeg je pokrenuo upravo SDP.

Preko zahtjeva za smjenom Kalmete SDP se, zapravo, preko ministra i afera u njegovom resoru obrušio na cijelu Vladu i premijerku.

-Očekivalo se da će Kosor biti tu, a čini se da nulta tolerancija na korupciju na koju se ona stalno poziva postoji samo na papiru. I za vrijeme Sanadera, a i sada za vrijeme Kosor, javni sektor ste pretvorili u stranački bankomat, istaknuo je Jovanović i zapitao: Ako Kalmeta kaže da ne zna, nije vidio i nije mogao, kakva to Vlada podržava takvog ministra? Jovanović je kazao i kako su Kalmeta i Kosor odgovorni samo svojoj zajednici - Hrvatskoj demokratskoj zajednici, a ne Saboru, te da je neodgovorno što Kosor štiti ministra koji je tvrdio da u tvrtkama pod njegovom upravom nema kriminala i da su za sve krivi novinari i zločesti SDP.

- Mislio sam da će premijerka reći: Drag mi je Božidar, ali draža mi je istina. Umjesto da se premijerka ogradi od njega, Kalmeta se ogradio od nje, izjavio je Jovanović. Dodao je da je tragično objašnjenje Kosor da resorni ministar nije znao što se događa i da nije znao za kriminalne radnje.

- Ne možemo to prihvatiti. Nema razlike u Polančecovoj odgovornosti u Podravci i Kalmetine odgovornosti u cestogradnji. Podsjećam sve nas, a posebno Kalmetu na željezničku tragediju kod Kaštela gdje je spoj mita, korupcije i nepotizma uzeo šest života. Kalmeta je tada ponudio ostavku, a šest mjeseci kasnije tvrdi da nema zapovjedne odgovornosti, ustvrdio je Jovanović i nastavio:

Jedno od ključnih pitanja je da li Kosor i njeni ministri uopće razumiju pojam odgovornosti. Kalmeta je u ministratsvu stvorio atmosferu za korupciju. Dozvoljava da ga “vozaju vozači” i “farbaju tajnici”. Kosor je 10 godina bila desna ruka Ive Sanadera. Ovo je zadnja prilika da premijerka Pokos pokaže svoju ozbiljnost i da se distancira od toga i zatraži ostavku Kalmete. Ukratko, u interesu Hrvatske, Vladu HDZ-a treba što prije smijeniti, zaključio je Jovanović na čije je izlaganje bila prijavljena rekordna 22 ispravka netočnog navoda.

Jedan od njih bio je onaj Jerka Rošina (HDZ) koji je tražio ispravak generalnog navoda da je Vlada nesposobna. Rošin je kazao da se ne slaže s tim iako neosporava ničije mišljenje. Šef Sabora Luka Bebić mu je odgovorio: Ispravili ste mišljenje za koje mislite da nije točno miπljenje. Nemojte produžavati sjednicu.

Vesna Buterin (HDZ) obratila se Jovanoviću pitanjem: Tvrdite da su cijene gradnje autocesta višestruko veće od tržišnih. To je netočno. A ako već govorite o višestrukom povećanju cijena - zašto je cijena bazena na Kantridi porasla sa 73 milijuna kuna na 400 milijuna kuna.

Ustajući u obranu svojeg ministra potpredsjednik Vlade Darko Milinović prozvao je SDP za politiziranje i stvaranje antipoduzetničke klime.

- Izlaganje Željka Jovanovića je politički pamflet. Mogao bi mu reći “Sjedi, jedan!”. To je još jedan bezuspješni pokušaj destabiliziranja vladajuće koalicije. Politiziranjem afera stvarate antipoduzetničku klimu i tupite oštricu u borbi protiv korupcije - prozvao je Milinović najajaču opozicijsku stranku sa saborske govornice. Prema njegovim riječima, upravo je ova Vlada “probudila antikorupcijski duh”, a što se tiče minisra Kalmete “upravo je on pomogao u otkrivanju nekih afera, posebno u HŽ-u”.

Milinović se dotaknuo i Kalmetine vjerodostojnosti i njegove slike u javnosti.

- Posljednja anketa na lokalnim izborima pokazala je da u u Kalmetu i njegov program vjeruje 65 posto građana na području Zadra - branio je Milinović kolegu iz Vlade.

Prozvani ministar Kalmeta pokušao je u zadanih deset minuta iznijeti protuargumente SDP-ovom zahtjevu za njegovom smjenu s glavnom tezom da se ne može tražiti politička odgovornost zbog kriminala na nižim razinama. Stigao je samo do javnih nabava i cestogradnje.

- Ne može se tržæiti politička odgovornost zbog nečasnih radnji na operativnoj razini. To bi značilo da se oni u svojem kriminalu uvijek mogu skrivati iza ministra ili nekog drugog rukovoditelja, a time se suspendira načelo pravne države da svatko odgovara za ono što je počinio - branio se Kalmeta.

Prema njegovim riječima, ovlasti i nadležnosti jasno su regulirane u zakonima, poput onog o javnoj nabavi te prostornom uređenju i građenju.

- Događaju se neki koruptivni postupci, ali oni se otkrivaju i sankcioniraju - rekao je Kalmeta.

Oko spornih “javnih nabava”, a što mu zamjera SDP, Klameta je rekao da uz Zakon o javnoj nabavi, u natječajima u kojima sudjeluju europske investicijske banke postoji stroga procedura te da strani konzultanti koje anagažiraju te banke nikada nisu imali ozbiljnije pritužbe.

Što se tiče HAC-a, ministar je rekao da je do sada pokrenuto 3913 postupaka javne nabave, a da je bilo samo 144 žalbe od čega je Državna komisija za kontrolu javne nabave usvojila samo 53.

Izlaganje Kalmete i Milinovića izazvalo je oporbu na niz replika ispravaka krivog navoda.

Ivica Pančić (SDP) ponovno je izvukao plišanu igračku - ružičastu (korupcijsku) hobotnicu.

- Ovo je hobotnica koja je nadživjela Ivu Sanadera, a kako sada stvari stoje nadživjet će i Jadranku Kosor - poručio je Pančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 12:37