TRAGIČAN ZAVRŠETAK

Kosor: Smijenit ću Kalmetu! Kalmeta: Razmišljam o ostavci

Zagreb, 191109.Sabor.15. sjednica hrvatskog Sabora. Aktualni sat na kojem su bili prisutni clanovi hrvatske Vlade.Na fotografiji: predsjednica Vlade Jadranka Kosor i Bozidar Kalmeta ministar mora, prometa i infrastrukture.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - U razgovoru za Hrvatski radio premijerka Jadranka Kosor najavila je smjenu ministra Božidara Kalmete. Kalmeta je nakon jutrošnje nesreće na Glavnom kolodvoru u Zagrebu rekao da razmišlja o ostavci i da će o tome razgovarati s premijerkom. Na pitanje sprema li se Kalmetina smjena Jadranka Kosor je u emisiji Hrvatskog radija “Kako Vlada vlada” odgovorila je: “Da. O tome smo razgovarali i prije saborske rasprave o njegovoj odgovornosti”.

- Moje je mišljenje bilo da mu treba pružiti priliku da se javno očituje i odgovori na sva pitanja zastupnika. Nažalost, u bilo kojem ministarskom resoru, kad se zaredaju ovakvi događaji, onda je normalno razgovarati o odgovornosti. To ne znači da je sam ministar kriv. Danas ili sutra donijet ćemo konačnu odluku u skladu s tim kako se to radi u svijetu - najavila je premijerka. Dodala je kako je sigurno da ministar nije mogao na bilo koji način utjecati da se nasuče tako veliki brod kao Marko Polo, ali i to spada u nadležnost ministra: danas ovoga, sutra nekog drugoga. Iduća sjednica Vlade zakazana je za srijedu, pa bi do tada odluka mogla biti donesena.

Na pitanje voditeljice hoće li u Vladi doći do potresa ako ostane bez još jednog ministra, Jadranka Kosor je odgovorila da je Vlada stabilna. “Ovo su teške odluke, ali sigurno o tome treba razgovarati”, rekla je. Na pitanje tko će zamijeniti Kalmetu, rekla je da prvo odluka treba biti donesena.

Kalmeta razmišlja o 'svemu', pa i o ostavci

- Čuo sam se s premijerkom Jadrankom Kosor i pričali smo o najnovijoj nesreći. Također, zaključili smo da je vrlo teško stanje u Hrvatskim željeznicama - rekao je ministar Kalmeta tijekom današnjeg posjeta ozlijeđenima nakon što su ga novinari upitali razmišlja li o ostavci.

Iako nije direktno odgovorio na pitanje, dometnuo je kako 'razmišlja', no nije specificirao o čemu točno.

Uz to, uskoro bivši ministar objasnio je kako se uzrok nesreće još uvijek ne zna te će istraga utvrditi detalje. Poznate su mu, međutim, dvije 'nepobitne' činjenice. Prvo, vlak je kočio čak deset puta, no nije se uspio zaustaviti na vrijeme, što dovodi u pitanje ispravnost kočnica. Drugo, lokomotiva je prije 30 dana bila na servisu gdje je temeljito pregledana što pak govori da je u pitanju ljudski faktor.

- Bez obzira na nesreću promet željeznicama je siguran - zaključio je ministar Kalmeta.

No, s njime se ne slaže u potpunosti Zoran Popovac, predsjednik uprave HŽ-a.

- Stanje baš i nije zadovoljavajuće. Lokomotive su stare i do 40 godina. Iako se na njima redovito vrše preventivni servisi do nesreća i dalje dolazi. Istraga će pokazati uzrok nesreće, a do tada odgovornost je na svima nama - rekao je Popovac.

Prema informacijama s kojima raspolaže Popovac, nakon nesreće je hospitalizirano 59 putnika, od kojih se niti jedan ne nalazi u životnoj opasnosti.

Stojovođa se također nalazi u bolnici, no Popovac ističe kako s njim još nije razgovarao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 00:33