‘OSTAO SAM PAF‘

Umirovljenik prikupio 100 kg žireva, prodao ih Hrvatskim šumama pa ostao razočaran: ‘Umjesto 399 dobio sam 260 eura‘

‘Pet dana sam išao sakupljati žir i uspio sam skupiti 100 kila. Lijep iznos nema što. Kad mi je sjela isplata, ostao sam "paf"...‘, rekao je umirovljenik

Ilustrativna fotografija

 Vlado Kos/Cropix/

Hrvatske šume, javna tvrtka za gospodarenje šumama i šumskim zemljištima u Republici Hrvatskoj, 26. su rujna objavile da će 2. listopada ove godine započeti s preuzimanjem žira koji je sakupljen u registriranim šumskim sjemenskim objektima.

Šume sakupljačima za kilogram žira hrasta lužnjaka nude četiri eura po kilogramu, a za kilogram žira hrasta kitnjaka spremne su platiti 4,5 eura. Oba su iznosa bruto iznosi.

Hrvatske su šume objavile da 2023. godine traže oko 2,7 milijuna kilograma žira hrasta lužnjaka i 230 tisuća kilograma žira hrasta kitnjaka.

- Preuzimanje žira vrši se pod stručnim nadzorom djelatnika Hrvatskih šuma, a sakupljati se može samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima, odnosno u šumama s posebnom namjenom koje se i koriste za proizvodnju kvalitetnog sjemenskog materijala duži niz godina, a odabrali su ih šumarski stručnjaci iz resornog ministarstva i Hrvatskog šumarskog instituta - rekle su Hrvatske šume.

Portalu Mirovina.hr javio se umirovljenik Dalibor kako bi im se požalio da je očekivao da će za prikupljenih 100 kilograma žireva dobiti 399 eura, ali da mu je u konačnici isplaćeno tek 260 eura.

- Ove godine sam na raznoraznim portalima vidio oglas Hrvatskih šuma koji se odnosio na sakupljanje žireva po ne tako maloj cijeni od četiri eura za kilogram. Pet dana sam išao sakupljati žir i uspio sam skupiti 100 kila. Lijep iznos, nema što, ali kada mi je nakon mjesec dana "sjela" isplata za navedeno ostao sam "paf" - rekao je Dalibor portalu Mirovina.hr.

Naime, nekolicina je medija prilikom izvještavanja o akciji Hrvatskih šuma izostavila podatak da su oglašeni cijene otkupa bruto cijene.

- I što reći, porez ovakav, porez onakav, odbitak ovaj, odbitak onaj i zarada samo što se nije prepolovila - rekao je umirovljeni vojnik za Mirovina.hr.

Portal piše kako im je gospodin Dalibor pokazao platnu listu koju su mu ispostavile Hrvatske šume te da u ugovoru o djelu stoji da je zaradio 371,62 eura. Odbiju li se od tog iznosa doprinos za zdravstveno osiguranje od 7,5 posto, doprinos za mirovinsko osiguranje od 10 posto, porez na dohodak i prirez, umirovljeniku je ostalo 260,88 eura.

Hrvatske su šume razočaranom umirovljeniku rekle da je bilo jasno naznačeno da se radi o bruto iznosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:29