JESENSKA AKCIJA

Objavljeno kada će Hrvatske šume početi preuzimati prikupljene žireve, evo koliko plaćaju po kilogramu

Svi zainteresirani pojedinci trebaju se obratiti najbližoj šumariji kako bi dobili dozvolu za sakupljanje
 Marko Todorov/Cropix

Iz Hrvatskih šuma (HŠ) su u četvrtak izvijestili da će od 1. listopada započeti s preuzimanjem žira hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka sakupljenog u registriranim šumskim sjemenskim objektima.

Uslugu sakupljanja žira, kako su naveli, plaćat će sakupljačima po bruto cijeni od tri eura po kilogramu za žir hrasta lužnjaka, te 3,30 eura po kilogramu za žir hrasta kitnjaka.

Kvaliteta sakupljenog žira od suštinskog je značaja pa će se shodno tome od sakupljača preuzimati samo zdrave jedinke bez vidljivih oštećenja ili znakova bolesti, istaknuli su iz HŠ-a.

Preuzimanje sakupljenog žira hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka obavljat će se na unaprijed određenim mjestima preuzimanja. S točnom lokacijom mjesta preuzimanja sakupljenog žira sakupljač će biti upoznat u šumariji prilikom izdavanja dozvole.

Svi zainteresirani pojedinci (fizičke osobe) trebaju se obratiti najbližoj šumariji kako bi u istoj dobili dozvolu za sakupljanje sjemenskog materijala.

U dozvoli za sakupljanje sjemenskog materijala bit će naveden broj šumskog sjemenskog objekta u kojem skupljač treba sakupljati žira, masa žira koju sakupljač moći sakupiti te krajnji rok za predaju sakupljenog žira.

Područje kvalitetnih hrastovih šuma kojima gospodare Hrvatske šume proteže se od Vinkovaca do Karlovca.

Žir će se, kako su naveli iz HŠ-a, sakupljati samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka, odnosno u onim šumama koje se koriste za proizvodnju kvalitetnog sjemenskog materijala duži niz godina, koje su odabrali stručnjaci.

Pri preuzimanju žira, djelatnici Hrvatskih šuma pomno će voditi računa o kvaliteti, jer samo kvalitetnim žirom može se pripomoći prirodnoj obnovi šuma, proizvodnji sadnica te u u naslijeđe ostaviti kvalitetne šume hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka, poručili su iz Hrvatskih šuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:31