IVAN SELAK

Umirovljeni pilot o Rafaleima: ‘Ne možete ih usporediti s MiG-ovima koje smo mi imali, ni po čemu!‘

Selak vjeruje da će se hrvatski piloti bez problema prilagoditi, a neće biti problema ni sa sustavom održavanja
Ivan Selak
 Bruno Konjevic/Cropix

Nakon što je Hrvatska odlučila kupiti 12 polovnih francuskih borbenih aviona F3R Rafale, na to se za Dnevnik Nove TV osvrnuo umirovljeni pilot, brigadir Ivan Selak, koji je u zraku proveo 37 godina.

Selak hvali francuske borbene lovce i ističe da imaju najsuvremenije naoružanje.

- Rakete izvan vizualnog dometa, tipa Meteor, dometa sto kilometara ili malo preko, radarski navođena. Pa raketa mica, infracrveni vođena raketa, srednjeg dometa i kraćeg dometa. Pa naoružanje tipa krstareći projektil skalp, kaže Selak i dodaje da su avioni suvremeni, ali skupi. Ne vjeruje da će ih Hrvatska ikada koristiti u punoj mjeri.

- Siguran sam da nećemo, nabrojao sam od naoružanja što ima, rakete Meteor su najnovije rakete i jedna košta oko dva milijuna eura, krstareći projektil košta milijun eura. MICA raketa je red veličine milijun eura, kaže Selak za Dnevnik Nove TV i dodaje da je cijena tako visoka zbog malog broja proizvedenih primjeraka.

Osim Hrvatske, u Europi ih imaju još Francuska i Grčka.

- Što da kaže pilot aviona koji je letio na MiG 21 o manama aviona četvrte generacije. Vi njega ne možete usporediti s MiG-ovima koje smo mi imali, ni po čemu, ni po radaru ni po naoružanju ni po onome što nosi, po manevarskim osobinama, jednostavno je neusporediv, kaže Selak i dodaje da vjeruje da će se hrvatski piloti bez problema prilagoditi, a neće biti problema ni sa sustavom održavanja.

- Te komponente nisu popravljive da je vi skinete i onda tražite kvar, već se kompletno mijenja, rekao je Selak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:59